Nastavnica u penziji nekoliko noći spava na klupama Autobuske stanice

Azra Đečević tvrdi da je bez krova nad glavom ostala prije tri godine, kada su je sudski izvršioci izbacili iz kuće u kojoj je živjela sa pokojnim suprugom
87 pregleda 106 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 16:03h

Na život od danas do sjutra osuđena je Azra Đečević, koja je posljednjih nekoliko noći provela na stolicama Autobuske stanice, jer drugog smještaja - nema.

Supruga čuvenog ljekara pokojnog Džavida-Džake Đečevića, koja je 30 godina učila djecu u OŠ “Milorad-Musa Burzan”, tvrdi da spava na ulici jer nema novca.

Prethodno je nekoliko noći provela u šatoru, daru Crvenog krsta, koji je u međuvremenu nestao.

“Spavam na ulici jer nemam novca da plaćam stanarinu. Živim od 160 eura penzije, koju sam zaradila radeći 29 godina kao prosvjetni radnik. Obrazovala sam djecu 30 godina, da bih na kraju završila na ulici bez ičije pomoći, i sa više nego skromnom penzijom”, kazala je Đečević “Vijestima”.

Ona je bez krova nad glavom ostala prije tri godine, kada su je, tvrdi, sudski izvršioci izbacili na ulicu iz kuće u kojoj je prije njegove smrti živjela sa suprugom.

“Izbacili su me na ulicu, nakon što su rođaci mog pokojnog supruga, uz pomoć malverzacija, dobili sudsku parnicu i pravosnažnu sudsku odluku da više ne mogu da ostanem u svom dotadašnjem domu”, rekla je skoro kroz plač.

Iako je 30 godina podučavala đake i čak i nakon penzionisanja nastavila da radi sa djecom, vodeći pedagošku i slikarsku radionicu, bila je primorana da živi u kamp-kućici.

U njoj je provela tri godine, dok je lani neko nije zapalio.

Đečević je rekla da je prikolica bila postavljena na nepodijeljenom zemljištu pokojnog supruga i njegovih rođaka, u Ulici Oktobarske revolucije.

“Nakon toga, živjela sam kao podstanar. Bila sam primorana da živim u barakama, vlažnim sobama, stanovima koji nijesu dostojni čovjeka... Nažalost i iz takvih smještaja sam morala da odem, jer nijesam imala dovoljno novca da redovno plaćam stanarinu”, kazala je.

Dramu nastavnice, supruge priznatog doktora koji potiče iz jedne od najpoznatijih staropodgoričkih porodica, dodatno su otežali i zdravstveni problemi.

Ona nije ni slutila da joj se nešto slično može desiti.

“Imala sam porodicu, uglednog supruga, kćerku koja sada ne može da mi pomogne, posao koji mnogo volim... I sada kada bih, u smiraj života, trebalo da uživam u plodovima dugogodišnjeg rada, ostala sam na ulici”, kazala je.

Džavid pomagao mnogima

Pokojni Azrin suprug, poznat kao veliki humanista i dugogodišnji aktivista Crvenog krsta, teško da je mogao i pomisliti da će jednog dana pomoć biti potrebna i njoj. “Pokojni ljekar Đečević je bio godinama naš aktivista i o njemu sam čula mnogo toga lijepog. Sudbina njegove supruge je veoma potresna i ostavila me bez riječi. Strašno je kada jedan prosvjetni radnik, recezent dječjih knjiga, doživi takvu sudbinu”, kazala je službenica Crvenog krsta.

Galerija

Bonus video: