Savjet RTCG bi da "procesuira" Vojičića, ako Tužilaštvo neće

Za vrijeme Vojičića gledanost je bila na najnižem nivou u istoriji RTCG, poslovalo se sa velikim gubicima, a dobijale velike plate, naglasili su Goran Đurović i Slavica Striković
9 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 17:28h

Odluka Višeg suda da potvrdi presudu kojom se poništava odluka Savjeta RTCG o razrješenju bivšeg generalnog direktora Javnog servisa Branka Vojičića je u najmanju ruku čudna, zbog čega će insistirati da RTCG zatraži reviziju presude pred Vrhovnim sudom, saopštili su članovi Savjeta RTCG Goran Đurović i Slavica Striković.

Sud je procijenio da rješenje Savjeta RTCG ne sadrži osnov za razrješenje i otkaz ugovora o radu, koji je moguć samo ako direktor ne izvršava svoje ugovorene ili zakonske obaveze, da Savjet nije valjano obrazložio i potkrijepio činjenicama razloge za razrješenje, kao što su postupanje protivno zakonu i opštim aktima, nesprovođenje programskih i drugih dokumenata, nanošenje štete nesavjesnim i nepravilnim radom... To znači da Vojičić treba da bude vraćen u RTCG.

„Obrazloženje rješenja o razrješenju bivšeg generalnog direktora upravo je sadržalo sve neophodne činjenice koje Sud nije smatrao validnim jer je valjda potrebno da tužilaštvo, policija, a onda i sud, u proceduri koja traje više godina, konstatuju da je neko kršio zakon i nanio štetu, pa da tek onda bude razriješen dužnosti. Valjda je Savjet RTCG kriv što se odnio odgovorno i zaustavio dalje štetne radnje bivšeg generalnog direktor a“, rekli su Đurović i Striković “Vijestima ”.

Oni su poručili da će sačekati rezultat višemjesečnog izviđaja policije koji je, prema njihovim saznanjima, dostavljen tužilaštv u na ocjenu. Ukoliko institucije zataje ističu da uvijek imaju mogućnost da i lično podnesu krivične prijave.

Vojičić

“Većina u Savjetu RTCG i tada i sad misli da je ponuđeno dovoljno dokaza kojim je potkrijepljena odluka o razr ješenju. Savjet je morao smijeniti Vojičića sa kojim je ugovor potpisao prethodni Upravni odbor, a šteta koju bi napravio do sada da je ostao na svojoj poziciji bila bi mnogo veća i od 70.000 eura“, saopštili su oni.

Postavljajući pitanja zašto policija i tužilaštvo ćute, Đurović i Striković su kazali da je Državna revizorska institucija potvrdila sve navode zbog kojih je Vojičić smijenjen i konstatovala dodatne nepravilnosti. Jedna od njih je da je ugovor o radu sa Vojičićem, koji je potpisao bivši upravni odbor RTCG, nezakonit.

”Umjesto postavljanja pitanja nefunkcionisanja sistema koji omogućava da se nagrađuje loš i nezakonit rad, može se izvući zaključak da je Savjet kriv što odgovorno radi svoj posao. Valjda je stanje od prije dvije godine bilo bolje kada je gledanost bila na najnižem nivou u istoriji RTCG, kada se poslovalo sa velikim finansijskim gubicima, a dobijale velike plate, kada su osobama iz menadžmenta isplaćivane dnevnice enormnih iznosa, bez pravnog osnova“, naglasili su Đurović i Striković, dodajući da je nakon smjene Vojičića značajno povećana gledanost i povjerenje u RTCG, povećana menadžementa i zaposlenih i unaprijeđena finansijska stabilnost.

Zvanično primao 3.000, ali evidencija govori drugačije

Đurović i Striković su podsjetili da se u obrazloženju razrješenja Vojičića ukazuje da je u Izvještaju o reviziji za 2009. i 2010. godinu jasno naznačeno da nijesu obračunate sve obavezne poreske dažbine, da Poreskoj upravi nije dostavljena prijava poreza na dobit, da su isplaćeni honorari za jedan broj stalno zaposlenih radnika RTCG u iznosu višem od 67.000 eura suprotno Zakonu o radu, da je 2010. godinu RTCG završila sa gubitkom od oko 1,200.000 eura...

“Nijesu prikazane milionske druge značajne obaveze prema domaćim i međunarodnim subjektima što je kasnije rezultiralo viskom kreditnim zaduženjima u cilju izmirivanja obaveza. Uštede na kojima je Savjet insistirao nisu učinjenje već su, naprotiv, troškovi povećani”, rekli su članovi Savjeta RTCG. Oni ističu da je revizor ustanovio i da je isplaćivana otpremnina na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa mimo bilo kakvog akta i da je za to izdvojeno oko 130.000 eura ili 200 odsto više u odnosu na finansijski plan. “Ovaj proces obavljen je bez saglasnosti Savjeta RTCG i predstavlja kršenje odluke Savjeta. Ovi razlozi su valjda jasne činjenice koje ukazuju na postupanje protivno zakonu, nanošenje štete nesavjesnim i nepravilnim radom... To su po zakonu i Statutu RTCG uslovi za razrješenje direktora, ali ne i za sud“, kazali su Đurović i Striković.

Sud je konstatovao da je plata bivšeg generalnog direktora po osnovu ugovora bila 3000 eura iako, prema tvrdnjama Đurović i Striković, evidencija o ukupnim mjesečnim primanjima iz tog perioda pokazuje nešto drugo.

Galerija

Bonus video: