Tužilački savjet krči put za izbor Ranke Čarapić?

"Ranka je doslovce rekla predsjedniku Tužilačkog savjeta Veselinu Vučkoviću da se ne smije prijaviti na konkurs", tvrdi Piperović
105 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 07:21h

Advokat Zoran Piperović, kazao je sinoć “Vijestima” da će Tužilački savjet danas odbaciti njegovu kandidaturu za mjesto vrhovnog državnog tužioca, tvrdeći da se na taj način krči put da Ranka Čarapić ponovo dobije novi petogodišnji mandat.

Piperović je pojasnio da je saznao u Tužilačkom savjetu da će njegova prijava biti odbačena, jer nije dostavio orginalnu diplomu o završenom fakultetu i uvjerenje o završenom pravosudnom ispitu.

“Tužilački savjet će odbaciti moju prijavu jer, navodno, nijesam dostavio validnu prijavu. U prijavi sam pojasnio da se diploma i uvjerenje nalaze u mom dosijeu, koji je u Tužilaštvu još od 2002. godine kada je pokrenuta hajka protiv mene. Takva odluka Tužilačkog savjeta nije ništa drugo nego trasiranje puta da Ranka Čarapić dobije novi petogodišnji mandat”, tvrdi Piperović.

Nekadašnji zamjenik vrhovnog državnog tužioca i dugogodišnji advokat, pojasnio je da zna za razloge takvog stanja u Tužilaštvu, koje se, kako tvrdi, ne mijenja još od 1945. godine: “U Tužilačkom savjetu sjedi Vlado Šušović, ratni tužilac iz 90-ih godina, kao garant da se u toj instituciji decenijama ništa ne mijenja. Na konkurs sam se prijavio da ogolim ovu lakrdiju oko izbora i da ukažem na to kako je Ranka Čarapić, tokom prošlog mandata, zavela diktaturu u VDT-u. Ranka je doslovce rekla predsjedniku Tužilačkog savjeta Veselinu Vučkoviću, koji je častan čovjek, da se ne smije prijaviti na konkurs. On, opet, nema hrabrosti da joj se suprostavi”.

Predsjednik Tužilačkog savjeta nije želio da saopšti ko se sve kandidovao za tu funkciju, ali ni da potvrdi špekulisanje da je i on, navodno, podnio kandidatutu.

Piperović je prije 10 godina razriješen sa dužnosti zbog afere sa Moldavkom S. Č. Istraga u tom slučaju kasnije ja obustavljena, a on danas pokušava sudskim putem da dokaže da je Moldavka lažno svjedočila protiv njega u istražnom postupku u Osnovnom sudu u Podgorici.

Piperović je naglasio da se na konkurs za upražnjenu fotelju u vrhovnom državnom tužilaštvu prijavio, jer je, kako kaže, vrijeme da neko ko voli i zna taj posao postane prvi čovjek Tužilaštva.

On smatra da je najveći problem Crne Gore u brobi protiv organizovanog kriminala upravo “neznanje, neprofesionalnost i nestručnost”.

“Tužilaštvu trebaju mladi, stručni i hrabri ljudi, koji će moći da iznesu teret odlučne borbe protiv kriminala. Vjerujte, ta institucija je leglo nepodnošljive količine neznanja. Upravo zbog toga dolazimo do situacije da loša optuženja dovode do loših presuda. Krajnje je vrijeme da se to mijenja, da se obori ovakav način izbora i da se vrhovni državni tužilac izabere transparentno kako se to radi u uređenim zemljama. Samo ne vidim šta to prija u radu Ranke Čarapić u centrali DPS-a, da je ponovo preporuče i biraju za prvog čovjeka VDT-a”, ispričao je Piperović.

Piperović smatra da je najveći problem Crne Gore u brobi protiv organizovanog kriminala upravo “neznanje, neprofesionalnost i nestručnost”

Konačnu riječ oko izbora daće članovi Tužilačkog savjeta na sjednici koja će najvjerovatnije biti održana u subotu. Zvaničan predlog Tužilačkog savjeta biće dostavljen Skupštini Crne Gore.

Advokat Vukčević mejlom poslao prijavu

Advokat Zoran Vukčević elektronskom poštom, posljednjeg dana konkursa, poslao je svoju prijavu Tužilačkom savjetu.

Kako saznaju “Vijesti”, Vukčević od Tužilačkog savjeta do sinoć nije dobio povratnu informaciju jesu li primili njegov mejl, te da li su prihvatili njegovu dokumentaciju.

“To će se zvanično znati tek danas”, kazao je izvor “Vijesti” iz VDT-a. Vukčević nije odgovarao na pitanja “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: