Otvoreno pismo UO UCG: Sabotirate osnivanje Filološkog fakulteta

Smatraju da iza usporene procedure i neutemeljene odluke UO “stoji dobro razrađena strategija sabotiranja Filološkog fakulteta u Nikšiću
98 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 16:11h

Članovi Instituta za jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću tražili su da Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, uz prisustvo njihovog člana, razmotri elaborat u vezi sa transformacijom sedam studijskih programa za jezik i književnosti u samostalni Filološki fakultet.

Oni su u otvorenom pismu Upravnom odboru, na čijem je čelu Duško Bjelica, poručili da se ne bi našli u bezizlaznoj situaciji u kojoj je sada Filozofski fakultet da je procedura transformacije išla regularnim tokom, kao i da se ne bi gasili studijski programi već se otvarali novi.

U pismu stoji da smatraju da iza usporene procedure i neutemeljene odluke Upravnog odbora o odlaganju elaborata i suspendovanju upisa na italijanski i njemački jezik “stoji dobro razrađena strategija sabotiranja Filološkog fakulteta u Nikšiću”.

„Mi veoma pažljivo pratimo zbivanja u državnoj i privatnoj akademskoj sredini i dobro znamo kome ide u prilog neargumentovana odluka o neupisivanju studenata na italijanski i njemački jezik. Imajte u vidu da se vašom odlukom direktno ugrožavaju interesi Univerziteta i da je najveća odgovornost za to na Upravnom odboru“, stoji u pismu članova Instituta, koji predstavlja prof. dr Rajka Glušica.

Oni su podsjetili da je u istoj proceduri na Univerzittu Crne Gore osnovan Fakultet političkih nauka i Fakultet za sport i fizičku kulturu i da je procedura trajala svega nekoliko mjeseci.

U pismu se ukazuje da je Komisija za izradu elaborata 2009. godine u proceduru predala radnu verziju na 150 stranica, koja sadrži detaljan prikaz strukture svih studijskih programa i sve tražene informacije o misiji, viziji i opravdanosti transformacije u Filološki fakultet. Dodaje se da su sve primjedbe, koje su u toku procedure usvajanja upućene na elaborat, uvažene, da je ispravljena verzija predata dekanu Filozofskog fakulteta u junu prošle godine, a da je elaborat 2. aprila 2013. stigao do Upravnog odbora Univerziteta CG.

Glušica i njeni saradnici optužili su Upravni odbor da je donio potpuno neutemeljenu odluku o odlaganju razmatranja elaborata. Njima nije jasno kako Upravni odbor smatra da odluka Senata, sa potpisom rektora, kojom se podržava njihova inicijativa, nije utemeljena na propisanoj proceduri.

Oni su pitali i da li su članovi UO pratili proceduru usvajanja elaborata i da li im je “promaklo veoma usporeno njegovo usvajanje na Vijeću Filozofskog fakulteta, na Strukovnom vijeću za društvene nauke i na Senatu, kao i korigovanje teksta u skladu sa upućenim primjedbama“.

Članovi su tražili i da Upravni odbor odgovori na pitanje ko zaustavlja proceduru transformacije sedam studija u samostalni Filološki fakultet i da li formiraje nove kadrovski jake, stabilne i održive univerzitetske jedinice nekome smeta. Upitali su i ko na Univerzitetu radi za interese privatnih univerziteta i donosi odluke sa dalekosežnim negativnim posljedicama po tu instituciju.

Koliko ste održivi pokazuje dug iz kojeg ćemo se teško izvući

Iz Rektorata Univerziteta CG juče je saopšteno da oni ne znaju za „Institut za jezik i književnost“ Filozofskog fakulteta u Nikšiću kao svoj organizacioni dio, da je pismo poslato bez potpisa, djelovodnog broja i pečata, te da se ne može zaključiti ko su članovi Instituta.

“S tim u vezi, smatramo da je najbolje da ovaj problem riješe na Filozofskom fakultetu, gdje su ga i započeli”, poručio je Rektorat, koji vodi prof. dr Predrag Miranović.

Rektorat tvrdi da je Senat Univerziteta podržao inicijativu Vijeća Filozofskog fakulteta za transformaciju studijskih programa za jezik i književnost u Filološki fakultet uz uslov da se elaborat pripremi u formi propisanoj za akreditaciju, rukovodeći se sugestijama Strukovnog vijeća za društvene nauke i Instituta za strane jezike Univerziteta CG. “Sve je to trebalo usaglasiti na nekoj budućoj sjednici Senata, nakon što se taj postupak završi.

Senat nikada nije dao saglasnost na Elaborat, jer on do danas i nije upućen Senatu. Kako je Senat jedini predlagač prema UO, takav predlog nije ni mogao biti procesurian ni upućen UO, a samim tim, ni odluka nije mogla biti donesena”, piše u saopštenju.

Podsjeća se da je Upravni odbor 2. aprila donio zaključak kojim se Filozofski fakultet obavezuje da sprovede propisanu proceduru i obezbijedi odgovarajuće odluke i mišljenja Senata i rektora.

“Odluka Senata je da Nastavno vijeće Filozofskog fakulteta odgovori na upućene primjedbe Senata i usvoji odgovarajuće izmjene, što Fakultet uporno izbjegava. Koliko su održivi pojedini studijski programi Filozofskog fakulteta, jasno se vidi po dugovima koji su nagomilani i iz kojih će se Univerzitet teško izvući”, ističe Rektorat.

Galerija

Bonus video: