KCCG: Uspješno urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca

"Jedna transplantacija je bila srodnička, majka je dala bubreg ćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu", navodi se u saopštenju KCCG
152 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 09.07.2018. 12:40h

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su prošle sedmice (u srijedu i četvrtak) sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

"Najvažnije je da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju. Jedna transplantacija je bila srodnička, majka je dala bubreg ćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu", navodi se u saopštenju KCCG.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je Transplantacioni program u Crnoj Gori započet prije šest godina.

"Do danas je u našoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe). Cilj crnogorskog zdravstvenog sistema je da zaživi kadaverična transplantacija, i na taj način bi omogućili svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantaciju organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u našoj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju. Na ovaj način bi se izbjegle neželjene posledice a naročito, u poslednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, jer naša zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe. Veoma je važno podizanje svijesti građana za doniranje organa nakon moždane smrti. Ovim činom bi spasili mnoge živote", poručili su iz KCCG.

Bonus video: