Budvanski taksisti podnijeli prijavu: Dosta je bilo obmanjivanja

Zakon o zaštiti potrošača, kako ističu taksisti, propisuje da obavještenje o cijeni ne smije dovoditi u zabludu potrošača
97 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 11:14h

Predstavnici nekoliko budvanskih taksi udruženja podnijeli su prijavu Opštini, turističkoj i tržišnoj inspekciji, tražeći od njih da hitno provjeri poslovanje pojedinih firmi, koje koriste specijalne brojeve telefona, a kojih nema u važećem imeniku Telekoma.

„Već duže, pretežno tokom ljetnje turističke sezone, na ulicama Budve pojavljuju se taksi vozila koja su registrovana na pravna ili fizička lica, a svoje usluge i djelatnost reklamiraju i obavljaju mimo zakona Crne Gore. Tako direktno doprinose lošem imidžu turističke ponude Budve i Crne Gore. Svjedoci ste da se posljednje dvije turističke sezone povremeno pojave naslovi u medijima da su taksisti 'opljačkali' turiste tako što su za relativno kratke destinacije od tri do pet kilometara naplaćivali po 20 i više eura. Čak je registrovan slučaj da je taksista naplatio turisti vožnju od lokala 'Perle' do hotela 'Splendid' 200 eura”, navodi se u prijavi, dostavljenoj i “Vijestima”.

Nije riječ, poručili su oni, ni o kakvim “divljim taksistima”.

“Riječ je o taksi firmama ili preduzetnicima koji imaju dozvole za obavljanje djelatnosti, ali prilikom obavljanja te djelatnosti krše više zakonskih propisa. Većina taksi firmi u Budvi ima na svojim vozilima vidno istaknut telefonski broj centrala na koji korisnik može da ih kontaktira i zatraži uslugu prevoženja, takozvani specijalni broj. Navedeni telefonski brojevi su uredno dobijeni od telekomunikacijskih firmi i registrovani su u imeniku Telekoma.

Spisak važećih specijalnih brojeva je dostupan na Internet adresi www.telekom.me/specijalni_brojevi.nspx. Određeni broj taksi firmi, registrovanih kao DOO, ili samostalnih taksi preduzetnika su na svojim vozilima, takođe, istakli takozvane specijalne brojeve, želeći pri tome da se reklamiraju kao taksi firme koje posluju u zakonskim okvirima”, naveli su taksisti u prijavi.

Taksi firme, kako objašnjavaju, koje stvarno posjeduju specijalne brojeve i koriste ih za pružanje usluga, naplaćuju vožnju po jedinstvenim cjenovnicima, vidno istaknutim u svojim vozilima i pri tome su jeftiniji od većeg broja samostalnih preduzetnika.

“Upoznati sa ovom činjenicom, pojedini taksisti su oblijepili svoja vozila specijalnim brojevima. Ovi specijalni brojevi nijesu u funkciji, odnosno pozivom se dobija odgovor da je navedeni broj nepostojeći ili nije u funkciji. Međutim, takvim taksistima nije cilj da isticanjem specijalnog broja na vozilima omoguće eventualnim korisnicima da ih kontaktiraju, nego služe da eventualnog korisnika dovedu u zabludu na način što će vizuelno biti identifikovani kao taksi firma koja ima svoj specijalni broj i čija usluga prevoženja nije skuplja od samostalnih taksi preduzetnika”, piše u prijavi.

Zakon o zaštiti potrošača, kako ističu taksisti, propisuje da obavještenje o cijeni ne smije dovoditi u zabludu potrošača, odnosno stvarati utisak da je cijena niža nego što jeste.

Grad ostao bez dijela parkinga u Mediteranskoj

U okviru projekta koji realizuje Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent, juče je započelo označavanje 220 taksi stajališta na 29 lokacija na teritoriji opštine Budva. Revolt građana izazvalo je to što su parking mjesta u Mediteranskoj prenamijenjena u taksi stajalište. Tako će taksi vozila imati na raspolaganju i dio glavne gradske ulice od “Zeta filma” do “Garden kafea”.

U velikoj sali Skupštine opštine juče su otvorene i kovertirane ponude, dostavljene za zakup 220 taksi mjesta na stajalištima od Jaza do Petrovca.

Galerija

Bonus video: