Neće skoro put preko Martinića

Tender je oglašen 5. aprila ove godine, a tenderska dokumentacija naknadno dopunjavana 25. aprila i 4. maja
277 pregleda 0 komentar(a)
Opština Danilovgrad, Foto: Boris Pejović
Opština Danilovgrad, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.08.2018. 14:00h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki je razmatrajući žalbu firme “Civil Engineer”, po službenoj dužnosti, poništila tender Opštine Danilovgrad za izradu Idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije puta Danilovgrad-Spuž, preko Martinića (Gorica-Burum).

Naručilac sporne nabavke procijenjene vrijednosti 80.000 eura prethodno je kao najpovoljniju na ovom nadmetanju izabrao ponudu firme “Geoprojekt Perišić” iz Podgorice, dok je ponuda žalioca bila ispravna i drugorangirana.

Tender je oglašen 5. aprila ove godine, a tenderska dokumentacija naknadno dopunjavana 25. aprila i 4. maja.

Državna komisija vratiće žaliocu 800 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka 15 dana od pravosnažnosti ovog rješenja, a i obavezala je Opštinu Danilovgrad da žaliocu nadoknadi 500 eura na ime troškova sastavljanja žalbe.

Ne ulazeći u žalbene navode firme “Civil Engineer”, Državna komisija je utvrdila bitnu povredu odredbi Zakona o javnim nabavkama i neusaglašenost tenderske dokumentacije sa njim, koja je mogla da dovede do ograničavanja konkurencije na tenderu ili diskriminacije ponuđača.

Naručilac nije predmet ove javne nabavke opisao jasno i razumljivo, niti je nacrt ugovora sačinio u skladu sa uslovima iz tenderske dokumentacije.

Državna komisija je utvrdila da je Opština Danilovgrad u djelovima tenderske dokumentacije navela da su predmet nabavke usluge idejnog projekta, dok se u izmjenama tenderske dokumentacije navodi kao predmet nabavke usluge izrade Idejnog rješenja rekonstrukcije puta Danilovgrad-Spuž, preko Martinića (Gorica-Burum) „što su bitno različite vrste tehničke dokumentacije, po sadržini i nivou razrade“.

Izmjenom tenderske dokumentacije, naručilac nije jasno odredio uslove za učešće u konkretnom postupku u pogledu licenci koje treba da posjeduje ponuđač i u pogledu stručnih lica (inženjera) koji su neophodni kao zaposleni, a što je, takođe, moglo da dovede do diskriminacije ponuđača, u postupku ocjene ponuda.

Bonus video: