Jahte gore, a za "Oradu" nema mjesta

Požar u Topljanskom zalivu pokazao mnoge nedostatke u organizaciji službi koje treba da osiguraju bezbjednost na moru
52 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2013. 14:17h

Incident u kome je u požaru juče potpuno uništena jahta „Sirena“, na djelu je pokazao ono na što poznavaoci prilika u pomorstvu već nekoliko godina upozoravaju vlasti, „posvećene stvaranju uslova za razvoj elitnog jahting turizma“. Nedovoljna kontrola onoga što se događa na moru, te nerazmišljanje nadležnih u državi o tome kako treba adekvatno rasporediti postojeće (ograničene) resurse koje Crna Gora ima da se suoči sa sličnim incidentnim situacijama, rezultirali su pravim haosom juče u Topljanskom zalivu i scenama koje niko od nautičara ne želi vidjeti- zapaljenom jahtom koju vjetar nosi po moru i spasilačkim službama koje je gase tek kada se ona nasukala na plaži u blizini vile Vlade Crne Gore u Njivicama. Sve to dešavalo se kada su u Boki juče boravila tri velika kruzera sa nekoliko hiljada putnika „MSC Armonia“, „Celebrity Silhouette“ i „L`Austral“, te nekoliko desetina jahti od kojih su neke, poput 62-metarske „Rome“ pod britanskom zastavom, prolazile pored sablasnog prizora u Njivicama.

Odluka Vlade da nakon tivatskog Arsenala proda i kasarnu „Orjenski bataljon“ u Kumboru, a da za preostala plovila Mornarice VCG bukvalno ne ostavi više ni jednu bitvu u Boki pri kojoj bi se ona mogla vezati, rezultirala je činjenicom da su glavni efektivi Odreda za spašavanje MCG, stacionirani u Baru, a ne u Boki.

„Sirena“ je prije nego što se zapalila u Topljanskom zalivu, u marini Porto Montenegro tankovala gorivo oslobođeno carine i PDV-a. Po propisima, jahta je nakon toga morala odmah da isplovi iz crnogorskih teritorijalnih voda, ali ona to nije učinila, već se usidrila kod Njivica

Lučki remorker LR-77 Odreda za spašavanje MCG, koji je smješten na neuslovnom privezištu na Pristanu na Lušici, za razliku od PR-41, nije opremljen vodenim topovima i opremom za gašenje zapaljenih brodova. Stoga proizilazi da cijeli zaliv Boke – područje gdje se odvija više od 80 odsto pomorskog saobraćaja u Crnoj Gori, gdje su Luka Kotor, brodogradilište Bijela, tankerske instalacije u Lipcima i Bonićima, više marina od kojih je najveća Porto Montenegro, nije pokriven nijednim adekvatnim spasilačko-vatrogasnim i plovilom za intervencije u eventualnim ekološkim incidentima.

Za to vrijeme, u Luci Bar, stacionirana su dva tegljača firme „Ocean Montenegro“ – „Topolica“ i „Sozina,“ te vojni remorker PR-41 koji svi imaju vodene topove, spasilački brod SAR-1 Uprave pomorske sigurnosti, dva velika patrolna čamca Pomorske policije itd. Zanimljivo, Udruženje pilota Luke Kotor – profesionalaca koji znaju kakvi se sve incidenti mogu desiti u Boki gdje svakodnevno plovi na desetine jahti i putničkih brodova, prije više od tri mjeseca od Ministarstva pomorstva i saobraćaja eksplicitno je tražilo da se remorker PR-41 „Orada“ stacionira u Boki i tokom nautičke sezone bude na raspolaganju da za kratko vrijeme isplovi i pruži neophodnu asistenciju brodovima tokom nepovoljnih meteo uslova ili bilo kakvog incidenta.

Piloti su od Ministarstva pomorstva tražili i uvođenje VTS sistema u Boki, imenovanje pilot-koordinatora koji bi nadzirao kompletan pomorski saobraćaj u zalivu, te vraćanje nekadašnjeg Koordinacionog tijela za regulisanje plovidbe Bokokotorskim zalivom.

„Sirena“ je prije nego što se zapalila u Topljanskom zalivu, u marini Porto Montenegro tankovala gorivo oslobođeno carine i PDV-a. Po propisima, jahta je nakon toga morala odmah da isplovi iz crnogorskih teritorijalnih voda, ali ona to nije učinila, već se usidrila kod Njivica.

Da postoji sistem kontrole i praćenja ponašanja jahti u Boki, ta činjenica odmah bi privukla pažnju nadležnih državnih službi na „Sirenu“ koji bi onda vjerovatno i adekvatnije i brže reagovali tokom požara koji je zahvatio jahtu.

Bonus video: