Roštilj s pogledom na Sveti Stefan

Mještanin podnio prijavu zbog divlje gradnje, zakupac uzvratio istom mjerom
228 pregleda 10 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.05.2013. 17:24h

Prvorangirani ponuđač za zakup dijela istočne svetostefanske plaže Goran Đurašević podnio je krivičnu prijavu protiv zakupca Svetog Stefana, kompanije “Adriatic propertis”, zbog divlje gradnje.

Iako je Đurašević od pet pristiglih ponuda na tenderu dostavio najveću, ponudivši 50 hiljada eura za zakup 105 metara plaže, radnici “Adriatic propertisa” su tamo nastavili gradnju roštilja i betonske terase.

U kompaniji nijesu sjedjeli skrštenih ruku, pa su i oni podnijeli krivičnu prijavu protiv Đuraševića, zbog ometanja građevinskih radova.

Iz kompanije “Adriatic propertis” ističu da je riječ o trajnom ugostiteljskom objektu za koji imaju dozvolu Ministarstva održivog razvoja.

Sporni objekat „Pod murvom“, kako ga mještani nazivaju, nekadašnji javni WC, pretvoren je prošle godine u ugostiteljski.

“Adriatic propertis” naredne 42 godine gazduje Svetim Stefanom, Vilom Miločer i Kraljičinom plažom, a u zakup je dobio četiri hotelske plaže.

„Građevinska inspekcija je jednom srušila izgrađeni roštilj na ugalj, ali je investitor ponovo sve isto izgradio“, piše u Đuraševićevoj prijavi koju je predao budvanskoj policiji

Građevinski radovi su počeli prije nego su dostavljene ponude za zakup. Đurašević je to prijavio inspekcijskim službama i obavijestio JP “Morsko dobro”. Radnici se nijesu obazirali na upozorenja i betoniranje je nastavljeno.

„Građevinska inspekcija je jednom srušila izgrađeni roštilj na ugalj, ali je investitor ponovo sve isto izgradio“, piše u Đuraševićevoj prijavi koju je predao budvanskoj policiji.

Đurašević kaže da je betonirano 25 metara plaže i dio parka iznad kupališta.

U javnom pozivu za zakup piše da je na tom dijelu, prema Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, moguće postaviti konzervator za sladoled i montažni ugostiteljski objekat.

„Pijesak sa plaže poslužio je i za zidanje okolnih zidova, malterisanje i izradu cvijećnjaka“, kazao je Đurašević. On je upozorio da je investitor cijev za otpadne vode sproveo kroz plažu u more

Na ovaj način novi zakupac će u svom neposrednom zaleđu imati betonski roštilj, dakle trajni objekat, iako mu je tenderom data mogućnost montažnog objekta.

Zakupac grad hotela se pozvao na takvu odluku Ministarstva u prijavi protiv Đuraševića, mještanina Svetog Stefana.

U policiji je “Vijestima” rečeno da je započet postupak i da će od zavađenih strana tražiti kompletnu dokumentaciju.

Otpadne vode u more

Đurašević je upozorio da su građevinski radnici koristili pijesak sa plaže za betoniranje.

„Pijesak sa plaže poslužio je i za zidanje okolnih zidova, malterisanje i izradu cvijećnjaka“, kazao je Đurašević. On je upozorio da je investitor cijev za otpadne vode sproveo kroz plažu u more.

„Trenutno se na plaži vrši mašinsko brušenje terase, a počelo je i ponovno zidanje. Moram da napomenem da sam ne samo ja, već i svi stanovnici Svetog Stefana, razočarani bahatim ponašanjem 'Adriatic propertisa', za koga pretpostavljam da stoji iza ovih radova“, zaključuje se u prijavi Đuraševića.

Bonus video: