Rasvjetljavanje ubistva Jovanovića preduslov za slobodu medija

Sindikat medija pozvao je medijske radnike da se 27. maja pridruže tradicionalnom obilježavanju godišnjice ubistva Jovanovića ispred redakcija Dana u 23.45 časova
4 komentar(a)
Dusko Jovanovic, Foto: Vesko Belojević
Dusko Jovanovic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.05.2013. 12:07h

Rasvjetljavanje ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, jedan je od preduslova za slobodu medija u Crnoj Gori, zbog čega bi istraga morala da se pokrene sa "mrtve tačke" i dovede do kažnjavanja odgovornih za zločin, smatraju u Sindikatu medija.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, ispred redakcije Dana, u ulici 13. jula u Podgorici.

Iz Sindikata su danas najoštrije osudili, kako su naveli, inertnost nadležnih državnih organa koji ni devet godina nakon ubistva Jovanovića nijesu rasvijetlili zločin i otkrili nalogodavce i ubice.

Oni su zatražili od tužilaštva i policije da saopšte da li se i dalje vodi istraga o okolnostima ubistva Jovanovića i da li ima pomaka u otkrivanju nalogodavaca i ubica, a samim tim i motiva zločina.

Iz Sindikata navode da su do sada svi šefovi policije, ali i državni vrh, ovu istragu svrstavali u prioritete, a devet godina nakon zločina sve je isto.

"Osuđen je saizvršilac u surovoj likvidaciji novinara Jovanovića, osobe koje su prema operativnim saznanjima policije učestvovale u organizaciji ubistva i samom ubistvu na slobodi su, jer protiv njih nema dokaza, a ne postoje bilo kakve naznake da je istraga ikada usmjerena ka nalogodavcima", navodi se u saopštenju.

U Sindikatu se pitaju, ko je i zašto godinama zamajavao javnost takozvanim operativnim saznanjima o saučesnicima u ubistvu Jovanovića i da li je neko snosio odgovornost zbog toga.

Ocjenjuje se da, iako se Crna Gora deklarativno zalaže za slobodu medija i pravnu državu, nerazjašnjeno ubistvo Jovanovića govori suprotno.

"Premijer Milo Đukanović prije dva mjeseca saopštio je da iza ovog zločina stoji bivši visoki zvaničnik Srbije. Da li se tužilaštvo bavilo ovom izjavom premijera i da li je došlo do nekih činjenica koje bi pomogle u rasvjetljavanju slučaja", pitaju se u Sindikatu.

Oni smatraju da Tužilaštvo duguje javnosti odgovor na to pitanje.

"Dosadašnje postupanje istražnih organa, ali i izjave crnogorskih zvaničnika upućuju na sumnju da se zločin zataškava i da nikada neće biti razjašnjen. Kako onda da očekujemo da nam država garantuje korektnu atmosferu i uslove za nesmetan rad", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je ubistvo Jovanovića najdrastičniji primjer nesigurnosti medijskih radnika u Crnoj Gori. "Zaposleni u medijima su žrtve prebijanja, čak i od predstavnika vlasti, brutalnih prijetnji i ostalih pritisaka", ističu u Sindikatu.

Sindikat se, kako su naveli, oštro suprotstavlja nasilju nad novinarima i ostalim medijskim radnicima i zahtijevamo od nadležnih državnih organa da konačno sprovedu efikasnu i djelotvornu istragu i pred lice pravde izvedu nalogodavce i ubice Jovanovića.

"Dok se to ne desi Crna Gora neće biti bezbjedna zemlja za slobodne medije i njeni zvaničnici nemaju prava da tvrde da je u našoj državi garantovana sloboda govora", ocjenjuje se u saopštenju.

Sindikata medija pozvao je medijske radnike da se 27. maja pridruže tradicionalnom obilježavanju godišnjice ubistva Jovanovića ispred redakcija Dana u 23.45 časova.

Bonus video: