Još rade na "završenoj" pruzi

Iako je željeznički pravac Podgorica - Nikšić zvanično pušten u saobraćaj neposredno uoči parlamentarnih izbora, ta dionica je i dalje gradilište
61 pregleda 12 komentar(a)
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Savo Prelević
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2013. 16:23h

Na pruzi Podgorica - Nikšić, koja je zvanično završena i puštena u saobraćaj početkom oktobra prošle godine, i dalje radi punom parom, uz višesatne prekide saobraćaja.

Iako bi u normalnim prilikama i sređenim državama bilo nezmislivo da se nezavršeni infrastrukturni objekat stavi u upotrebu bez prethodno odrađenih neophodnih tehničkih i građevinskih provjera i dobijene upotrebne dozvole, na nikšićkoj pruzi svakodnevno saobraćaju vozovi i odvijaju se radovi na sanaciji i stabilizaciji klizišta Povija i Bare Šumanovića.

U Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG) priznaju da se na klizištima radi, iako je pruga zvanično davno završena.

„Na klizištu Povija radovi traju od šestog avgusta prošle godine, a na klizištu Bare Šumanovića radovi su počeli šest dana ranije“, kažu u ŽICG.

Svi poslovi na ovim klizištima, kako tvrde u ŽICG, biće završeni na Poviji do početka, a na Barama Šumanovića do sredine narednog mjeseca. U ŽICG su pokušali da izbjegnu odgovor na pitanje „Vijesti“ koliko traju dnevni prekidi saobraćaja, gdje se u stvari mislilo na to koliko dnevno traju i koliko vremena to tako funkcioniše.

„Dnevni prekidi saobraćaja za radove na pomenutim klizištima se više ne koriste već se radovi izvode van profila pruge“, piše u odgovoru ŽICG na naše pitanje.

U Željezničkom prevozu (ŽP), kao da nije riječ o istoj pruzi, kažu da na nikšićkoj pruzi svakodnevno imaju višesatne prekide saobraćaja zbog radova na klizištima i dodaju da im to predstavlja ozbiljan problem u organizaciji prevoza putnika.

Ostalo je otvoreno pitanje zašto se žurilo sa otvaranjem pruge, prije završetka svih radova, ako se dnevno u jednom u drugom smjeru, u po pet polazaka sa obje strane, prema informaciji iz ŽP, preveze ukupno oko 200 putnika

Da prekidi saobraćaja i dalje postoje juče je potvrdio izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović. On je kazao da prekidi i dalje postoje i da bi bilo bolje da ih nema jer bi bilo više vozova ka Nikšiću i nazad.

Željezničari koji svakodnevno saobraćaju na ovoj pruzi kažu da se, otkako je pruga otvorena za saobraćaj na klizištima radi neprekidno, kad god to dozvoljavaju vremenske prilike i da jednako dugo postoje dnevni prekidi saobraćaja. „Prvo je to bilo od devet do dva poslije podne a u posljednje vrijeme taj prekid je duži za sat“, kaže jedan od njih.

Pruga je, uz veliku svečanost, nezavršena puštena u saobraćaj početkom oktobra prošle godine, neposredno uoči parlamentarnih izbora u Nikšiću.

Ostalo je otvoreno pitanje zašto se žurilo sa otvaranjem pruge prije završetka svih radova, ako se dnevno u jednom u drugom smjeru, u po pet polazaka sa obje strane, prema informaciji iz ŽP, preveze ukupno oko 200 putnika.

Bonus video: