Vučinić krenuo u sječu u ANB-u

Premijer Đukanović i potpredsjednik Vlade Duško Marković tražili kadrovske promjene, direktor ANB-a najavljuje reforme na svim nivoima
158 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 17:29h

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić najavio je kadrovske promjene u tajnoj službi, tvrdeći da su reforme u službama bezbjednosti kontinuiran proces. Prema informacijama “Vijesti”, od Vučinića su premijer Milo Đukanović i potpredsjednik Vlade Duško Marković, koji je do 2010. godine vodio ANB, tražili da smijeni dio načelnika u tajnoj službi tvrdeći da nijesu dovoljno sposobni, a da za neke navodno ima indicija da su povezani sa kriminalnim krugovima.

Sagovornik “Vijesti” iz ANB-a, međutim, tvrdi da tajna služba pod Vučinićem “nikad nije bila profesionalnija”.

Ipak, izvor iz Vlade tvrdi da rad ANB-a u posljednjoj godini nije po ukusu Đukanovića i Markovića jer je, navodno, samo u jednom segmentu zadovoljavajući razmjeni tajnih informacija sa inostranstvom.

Sam Vučinić je navodno bio na tapetu, ali se od njegove smjene odustalo zato što je razvio dobru saradnju sa ambasadom SAD, tako da bi se promjenom na čelu ANB-a rizikovali odnosi sa Vašingtonom.

Ti odnosi su bili poremećeni, a u razmjeni tajnih podataka i jedno vrijeme prekinuti, nakon što se ispostavilo da su službenici ANB od 2009, dok je Marković bio na njenom čelu, pratili strane diplomate, uključujući i američke. Nakon što su o tome Vladi pruženi dokazi, bivši direktor službe Vladan Joković i njegova saradnica Lidija Mijović otišli su sa svojih pozicija krajem 2011. godine.

“Tokom prošle godine urađen je veliki posao. Doneseno je 27 podzakonskih i opštih akata, a nakon toga urađen je novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ANB. To će, naravno, podrazumijevati i adekvatne kadrovske promjene. One nijesu i neće biti vezane samo za rukovodni kadar, već će se sprovoditi na svim nivoima, zavisno od profesionalnih kapaciteta i postignutih rezultata svakog službenika Agencije ponaosob. Promjene prije svega treba da imaju za rezultat jačanje institucionalnog kapaciteta Agencije”, kazao je Vučinić “Vijestima”.

On tvrdi da će osnovni cilj kadrovskih promjena biti dostizanje profesionalnih standarda koji će Agenciju učiniti interoperabilnim partnerom s i s te m u kolektivne bezbjednosti.

"U stalnoj smo komunikaciji sa kredibilnim partnerskim službama i nadležnim tijelima i da, u ovoj fazi reformi, od njih imamo pozitivne ocjene koje zavređuju da budu javno pomenute ”, ističe Vučinić.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na ocjene da je na rukovodeća mjesta u ANB doveo ljude koji su ili nekompetentni ili povezani sa kriminalnim miljeom, ili i jedno i drugo, Vučinić kaže da “zavisi od koga takve ocjene dolaze”.

Nije zadovoljan nasljednikom: Marković i Vučinić

“Ako su iz medijske ili tzv. laičke javnosti, onda mogu donekle da ih razumijem. Ako su pak iz neke druge, tim prije ih moram okarakterisati veoma teškim i naravno da iziskuju neophodnu argumentaciju, posebno u dijelu povezanosti sa kriminogenim miljeom. Kazaću da je određenih promjena bilo, ali nikako takvog karaktera kako se konstatuje u vašem pitanju. Riječ je o pozicijama upražnjenim nakon odlaska rukovodioca organizacionih jedinica u penziju ili zbog prelaska u drugi državni organ. Na ta mjesta, izuzev u jednom slučaju (mada više ni to lice ne obavlja ove poslove) nijesu „dovedeni“, već su raspoređeni dugogodišnji službenici Agencije sa decenijskim stažom i ranijim iskustvom na rukovodnim pozicijama”, kazao je Vučinić.

Stranci ne bi sarađivali sa nama da je neko u ANB povezan sa kriminalom

Vučinić je naglasio da je “značajan broj ranijih rukovodilaca organizacionih jedinica, a među njima i načelnici svih centara ANB, ostao na istim radnim mjestima”.

“Logično je da se prvi čovjek ove važne institucije, koju mora iznad svega karakterisati profesionalnost, osloni na iskustvo i stručnost pojedinaca koji su proveli najveći dio svog radnog vijeka na složenim i odgovornim poslovima u ANB. Agencija ima intenzivnu saradnju sa strateški važnim partnerskim službama, pa nije valjda da bi one imale posla sa nekompetentnim ili, što je mnogo gore, ljudima koji su povezani sa kriminalnim miljeom. To bi bilo obostrano diskreditujuće”, rekao je Vučinić.

Odgovarajući na pitanje da li zna da je u državnom vrhu raspravljano o kadrovskoj politici u ANB-u i da će se tražiti promjene na čelu uprava ANB, on je kazao da, ako se i raspravljalo, nije normalno da to prije njega znaju medijski poslenici.

“Dozvolite da to pripišem spekulacijama koje se, ne prvi put i ne slučajno, pojavljuju u medijima. Svakako, da je Vlada mjesto gdje se razgovara o radu vladinih institucija. Kao što sam već kazao, nova organizaciona struktura će podrazumijevati i određene kadrovske promjene. U tom smislu, a posebno imajući u vidu raspoložive ljudske resurse, svaka promjena koja će za rezultat imati veći profesionalizam, doprinijeće kvalitetu rada ANB”, istakao je Vučinić.

Galerija

Bonus video: