Škole u Crnoj Gori nijesu bezbjedne za odrastanje

Objavljene publikacije u okviru projekta “Škola bez nasilja”
197 pregleda 5 komentar(a)
škola, Pavle Rovinski, Foto: Zoran Đurić
škola, Pavle Rovinski, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2013. 15:14h

Oko 70 odsto đaka i 93 odsto nastavnika bili su svjedoci nasilja u svojim školama, dok 48 odsto roditelja tvrdi da je njihovo dijete bilo žrtva, kazao je juče predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks. On je podsjetio na, kako je rekao, šokantne podatke koje su pokazala istraživanja srpovedena 2011. godine u četiri crnogorske škole.

Perks je povodom objavljivanja dvije publikacije priručnika za program “Škola bez nasilja” i brošure za roditelje “Za sigurno i podsticajno okruženje u školama”, kazao da škole u Crnoj Gori nijesu uvijek bezbjedna mjesta za odrastanje i obrazovanje.

“Sistemi obrazovanja i dječje zaštite moraju pronaći načine prevencije i odgovora i na nasilje koje se organizuje putem društvenih mreža. Fizička agresija predstavlja samo jedan oblik nasilja. Đaci se takođe suočavaju sa manje vidljivim oblicima nasilja u školi, verbalnom i psihičkom agresijom, diskriminacijom i isključivanjem iz društva. Svi ti oblici ponašanja nanose štetu ništa manju od posljedica fizičkog nasilja”, kazao je Perks.

On je dodao da inicijativa „Škola bez nasilja“ jasno definiše nasilne oblike ponašanja, kao i posljedice za sve koji su uključeni - nasilnike, žrtve nasilja, nastavnike i administraciju.

“Kroz ovu inicijativu formira se zaštitna mreža u samim školama i u okviru drugih institucija kao što sucentri za socijalni rad, zdravstveni centri i policija. Takođe,omogućeno je i aktivno učešće đaka. Program nije usmjeren na kažnjavanje djece, već na izgradnju njihovog samopouzdanja i usmjeravanja da na nasilje reaguju na pravi način”, naveo je Perks.

I pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović kazala je juče da su obrazovanje i nasilje nespojivi. Kako je rekla u sisteu kvalitetnog obrazovanja djeca se moraju osjećati slobodno, sigurno i bezbjedno.

“Strah, nesigurnost i izolovanost su najveće prepreke dobrom učenju i zdravom razvoju djece.I kao što svako dijete koje doživi nasilje treba da bude alarm za cijelu zajednicu, tako i svaki, pa i najmanji doprinos aktivnom nenasilju treba da bude prepoznat kao željena promjena”, kazala je Vučurović.

Pored Perksa i Vučurović publikacije je predstavio i ambasador dobre volje UNICEF-a Rambo Amadeus. Publikacije će biti distribuirane svim osnovnim školama u Crnoj Gori kako bi se efektinije bavili spriječavanjem i iskorijenjivanjem vršnjačog nasilja.

Projekat “Škola bez nasilja” u Crnoj Gori se realizuje još od školske 2005/2006 godine.

Bonus video: