Skraćuju se procedure za građevinske dozvole i uvode kazne

Crna Gora zauzima nezavidnu poziciju na listi Svjetske banke u dijelu konkurentnosti u građenju. Reformama smo 31 proceduru sveli na dvije, kazali su iz Ministarstva održivog razvoja
0 komentar(a)
Press konferencija, Foto: Savo Prelević
Press konferencija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2013. 12:23h

Zbog neažurnosti i nepoštovanja rokova za izdavanje građevinskih dozvola, inspekcije će kažnjavati službenike ministarstava i opštinskih sekretarijata novčanim kaznama od 400 do 5.000 eura, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Novine u tom zakonu biće i kraći rokovi za izdavanje dozvola, veće uključivanje javnosti, ali će i pojedini investitori biti oslobođeni plaćanja naknada za komunalije. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su juče da je cilj izmjena da se prevaziđu veliki problemi koje je Crna Gora imala kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola, što su primijetile i svjetske institucije.

"Crna Gora zauzima nezavidnu poziciju na listi Svjetske banke kada je konkurentnost u građenju u pitanju. Reformama smo 31 proceduru sveli na dvije. Ukinuli smo deset procedura, ostala je 21, koje su svedene na dvije – izdavanje urbanističko - tehničkih uslova i izdavanje same građevinske dozvole. Vrijeme potrebno za izdavanje građevinske dozvole ranije je bilo jedna godina i više, a oni koji su investirali znaju da je to trajalo nekad i po više godina", kazao je juče generalni direktor u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Danilo Gvozdenović.

On je na radnom doručku povodom prezentacije novina u tom zakonu kazao da je predviđen i rok od 45 dana za urbanističko - tehničke uslove i 60 za izdvanje građevinske dozvole. Reformama su, kako je kazao, decentralizovali izdavanje građevinskih dozvola, pa sada opštine izdaju 98 odsto građevinskih dozvola u državi, a ministarstvo dva odsto.

Gvozdenović je dodao i da je predviđeno da investitori budu oslobođeni naknada za komunalno opremanje zemljišta u slučajevima da grade objekte od opšteg interesa.

On je naveo i da Crna Gora ima najskuplje dozvole u regionu, koje su za 50 odsto skuplje nego u Sloveniji i Makedoniji.

Zakon je predvidio i kazne za one koje objekte opšteg interesa ne prilagode osobama sa invaliditetom do septembra 2013.

"Organi koji su zaduženi za inspekcijski nadzor od septembra će kažnjavati sve imaoce objekata od opšteg interesa ako ih ne prilagode osobama sa invaliditetom. Kazne su veoma velike, od 2.000 do 40. hiljada", kazao je Gvozdenović.

Bonus video: