"Osobama smanjene pokretljivosti omogućiti pristup objektima"

Pojedini objekti imaju obezbijeđen pristup na sporednim ulazima koji su obično zaključani
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 15:17h

U Pozitivnoj Crnoj Gori očekuje da će do avgusta, kako je predviđeno Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, objekti u javnoj upotrebi biti prilagođeni za pristup, kretanje i upotrebu osoba smanjene pokretljivosti. Funkcioner Pozitivne Predrag Nikolić ocijenio je, da bi Crna Gora, da bi postala društvo jednakih šansi, trebalo da omogući adekvatan pristup i kretanje osobama smanjene pokretljivosti, a da to treba da uradi do avgusta 2013. jer bi u suprotnom vlast prekršila Zakon. Nikolić je podsjetio da, Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata propisuje avgust 2013. kao rok za završetak tog posla.On je ocijenio da je neophodno prilagoditi objekte u javnoj upotrebi za pristup, kretanje i upotrebu osoba smanjene pokretljivosti i da svako odlaganje ide na štetu i imidž države i šalje lošu poruku javnosti.

"Tamo gdje to nije moguće izvesti građevinski zbog brojnih razloga koji se naznačuju kao opravdanje, moguće je montiranje za to predviđene opreme kao prihvatljivog rješenja", naveo je Nikolić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.On je ocijenio da je bilo dovoljno vremena za razradu problema i definisanje rješenja i da od vlasti očekuju da počne da radi svoj posao. "Ako to nije u stanju, vladajuća stranka treba da obavijesti cjelokupnu javnost, kada namjerava da to učini, jer neprimjenjivanje ovog zakona predstavlja određen vid diskriminacije koja je uzrokovana nesposobnošću odgovornih da sprovedu Zakon koji su sami donijeli", kazao je Nikolić.Prema njegovim riječima, pojedini objekti imaju obezbijeđen pristup na sporednim ulazima koji su obično zaključani.

Nikolić je rekao da pristup treba da bude obezbijeđen na glavnom ulazu, a ako je ipak sporedni, onda mora da bude otključan

Bonus video: