Pljušte kazne zbog brzine, pojasa i rakije

Za pet mjeseci primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, ispisano gotovo 40.000 prekršajnih naloga
59 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2013. 14:29h

Za pet mjeseci primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ispisano je gotovo 40.000 prekršajnih naloga, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema istim informacijama, najčešće počinjeni prekršaji tiču se nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje, prekoračenja propisane brzine i vožnje u alkoholisanom stanju.

“Od 6. januara 2013. godine, kada se počelo sa primjenom Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, do 6. maja 2013. godine, izdato je ukupno 39.597 prekršajnih naloga učesnicima u saobraćaju, zbog počinjenih prekršaja iz pomenutog Zakona”, piše u odgovorima MUP-a dostavljenim “Vijestima”.

Nedugo nakon početka primjene novog zakona, “Vijestima” je iz policije saopšteno da dnevno, u prosjeku, privedu po pet vozača zbog teških prekršaja na drumovina.

Vozači su hapšeni zbog toga što su im saobraćajci tokom kontrola našli više od jednog promila alkohola u krvi ili zbog toga što se nijesu zaustavili na znak policije.

Zbog toga što je alkohol, prema brojnim pokazateljima, ključni razlog za teške tragedije na crnogorskim putevima, zakonodavci su smanjili toleranciju na O,3 promila, a predviđene su astronomske kazne za one koji popiju čašicu više...

“Kada je u pitanju broj izdatih prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Područna jedinica Podgorica je u navedenom periodu izdala najviše prekršajnih naloga 11.845, zatim Područna jedinica Nikšić, koja je izdala 4.916 prekršajnih naloga, pa Područna jedinica Bar, sa 2.682 prekršajna naloga”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema odredbama novog Zakona, globa za najmanji prekršaj je 20, dok pijani vozači mogu platiti i do 2.000 eura kazne.

Rigorozne novčane kazne predviđene su i za pravna lica, pa su za neke prestupe u saobraćaju ili zato što nemaju potrebne dozvole, licence ili odobrenja, kazne biti do 10.000.

Vozači koji u naseljenom mjestu voze 70 kilometara na sat (km/h) brže nego što je dozvoljeno ili 90 km/h više nego je to predviđeno znakom na magistralnim putevima, čeka kazna od 300 do 2.000 eura.

Od 100 eura do 450 eura plaćaju vozači koji se u naselju kreću brzinom koja je za 30 do 50 km/h veća od dozvoljene brzine, odnosno za 50 do 70 km/h većom brzinom na magistralnim putevima.

Kazna za najmanji prekršaj je 20, dok pijani vozači mogu platiti i do 2.000 eura kazne

Kazna od 40 eura do 100 eura predviđena je za one koji ne vežu sigurnosni pojas ali i za vozače koji prilikom organizovanog prevoza djece nemaju posebnu naljepnicu za to.

Novim Zakonom obavezno je i posjedovanje fluroscentnih prsluka, pa će vozači koji ne posjeduju taj dio opreme biti kažnjeni od 30 do 80 eura.

Saobraćajna policija više ne toleriše ni upotrebu mobilnih telefona u toku vožnje, pa one koji ne poštuju tu odredbu Zakona čeka kazna od 60 do 150 eura.

Kažnjeno 507 pješaka

Od početka januara pa do maja, zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, pješacima je izdato 507, a vozačima 39.090 prekršajnih naloga. Odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, od 60 do 150 eura kazniće se pješaci koji, pored trotoara ili druge površine namijenjene za kretanje pješaka, koračaju kolovozom i ometaju saobraćaj. Ista kazna čeka i pješake koji ne poštuju svjetlosne znake na semaforu ili koji ne poštuju odredbu koja se tiče prelaska ulice na pješačkom prelazu.

“Na pješačkom prelazu, na kojem je saobraćaj pješaka regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima, pješak je dužan da postupa u skladu sa tim znacima. Pješak koji namjerava da pređe preko kolovoza na mjestu na kojem ne postoji pješački prelaz, ne smije da stupi na kolovoz ako time ometa saobraćaj vozila”, piše, između ostalog, u Zakonu.

U 2012. godini stradalo u saobraćaju 1.768 osoba

Broj saobraćajnih nezgoda u 2012. godini iznosio je 8.103, što je u odnosu na prethodnu 2011. godinu, manje za 4,9 odsto. Tada je broj saobraćajnih nezgoda iznosio 8.519, saopšteno je nedavno iz MONSTAT-a.

“Broj nastradalih lica u 2012. godini iznosio je 1.768 (od čega je 1.722 povrijeđenih lica), što je manje za 17,1 odsto u odnosu na prethodnu 2011. godinu, kada je broj nastradalih lica iznosio 2.133”, piše u saopštenuju MONSTAT-a.

Galerija

Bonus video: