Baranka kuvanjem i izradom suvenira pomaže drugima: Pomoć bez interesa me čini srećnom

Uz “Žene Bara”, Jasna je dobila priliku i da iskaže svoj talenat
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2018. 13:51h

Baranka Jasna Brnjada je četrdeset godina života provela u ugostiteljstvu, praveći sladolede i kolače. Danas sa drugim ženama iz nevladine organizacije “Žene Bara” hranu priprema za starije osobe i one koji su u stanju potrebe. U humanitarne svrhe izdvaja i dio sredstava od prodaje suvenira koje izrađuje od kamenčića sa plaže.

“Četrdeset godina sam se, najprije u porodičnoj radnji, potom i kao samostalni ugostitelj, bavila proizvodnjom sladoleda i kolača. Talenat za kuvanje sam naslijedila od majke Helene, po kojoj je nosila naziv i poslastičarnica koju su moji roditelji otvorili davne 1985. godine”, ispričala je Jasna za “Vijesti”.

Iz tog posla se povukla iz zdravstvenih razloga.

Kada je zimus na Facebooku formirana grupa “Žene Bara kuvaju srcem”, koja danas broji preko 2.700 članova, Jasna nije imala dilemu da bi trebalo da se uključi u njene aktivnosti.

Tako su, u saradnji sa Crvenim krstom”, “Žene Bara”, koje su aktivnosti u međuvremenu formalizovale kroz nevladinu organizaciju, skuvale prvi obrok za sugrađane kojima je potrebna takva podrška. Tog šestog februara, iz njihove kuhinje izašao je prvi obrok za osobe treće dobi - pasulj sa kobasicom, proja i kolač od jabuke.

Uz “Žene Bara”, Jasna je dobila priliku i da iskaže svoj talenat. Kada je prestala sa ugostiteljskim radom, provodila je dosta vremena na internetu, gdje je naišla na primjere slika koje su izrađene od kamenčića sa plaže.

“Mnogo su mi se dopale, pa sam odlučila da probam da napravim nešto slično”, kaže ona.

Nakon prvih radova, Jasna, za koju je izrada ovih suvenira na neki način ostvarenje sna, dobija i podršku prijateljica.

“One su bile moj vjetar u leđa, tako je sve krenulo”, priča ona.

Jasna danas dio novca od prodaje slika, koje su kombinacija akvarela i tehnike pravljenja motiva od kamenčića, opredjeljuje u humanitarne svrhe.

“To je istovremeno još jedan vid moje bezrezervne podrške, danas već NVO “Žene Bara velikog srca”, što me čini srećnom. Rad i pomoć bez interesa, svih žena uključenih u ovu grupu - od kuvanja za stare do izrade suvenira”, kaže Jasna.

Njene suvenire, kao i radove drugih članica grupe i NVO “Žene Bara”, možete naći na njihovom štandu, na početku barskog šetališta na marini, u danima kada u taj grad stižu kruzeri.

Galerija

Bonus video: