Tivat: Spektakl u slavu žućenice

U Tivtu održana još jedna gastro-fešta posvećena autohtonoj primorskoj divljoj jestivoj travi
193 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2013. 15:18h

„Ta tvoja barka mala,što pušta na sve strane, ja sam je brodom zvala... a jedva u nju stanem!“- kao da su taktovi starog hita koji je odvirala Gradska muzika Tivat simbolično opisali atmosferu koja je preksinoć vladala na tivatskom Trgu od kulture gdje je održana centralna manifestacija ovogodišnjeg „Žućenica festa“ – veliki gastro-događaja pod nazivom „P(i)jat od žućenice“.

Poput male barke iz pjesme, i Trg od kulture sinoć je bio pretijesan da primi sve zainteresovane domaće i brojne "furešte" koji su došli da se još jednom poklone delicijama od autohtone primorske divlje jestive trave – žućenice.

A imali su zaista što vidjeti i probati, ako su bili među sretnicima koji su se u prvih 10-tak minuta zatekli najbliže stolovima sa izloženih preko 200 raznovrsnih jela od žućenice – toliko je naime trebalo publici, da poput termita „počisti“ sve pred sobom i ostavi prazne pijate i gomilu komplimenata onima koji su ta jela spremali.

Feštu od žućenice priredili su Radio Tivat i Organizacija žena Tivat uz podršku Opštine i lokalne Turističke organizacije.

Domaćice iz tivatske Organizacije žena opet su imale najveći i najbogatiji štand sa gomilom slatkih, slanih i „neutralnih“ đakonija od žućenice – počev od tradicionalne bokeške salate od freške žućenice, preko raznih pita i savijača, do rižota, ribe i liganja sa žućenicom, te kolača i palačinki sa primjesom ove biljke.

„Gradonačelnik je na dijeti, pa mora paziti što jede“ – dovikivale su vrijedne aktivistkinje Organizacije žena Tivat koje su sa posebnom pažnjom probranim jelima uslužile vidno raspoloženog prvog čovjeka Tivta Dragana Kankaraša kada je posjetio njihov štand.

Dok je u blizini potocima teklo crno vino i rakija koje su obezbijedili Turistička organizacija i sponzori, domaći gosti i turisti, guštali su u jelima ali i primorskom melosu koji su im priuštli Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat“, kultni ansambl “Egzodusi”, plesna grupa “Belisima” i KUD „Boka“.

Internacionalni duh u feštu unijeli su kuvari iz poljskog grada Skočova koji su spremali poljske specijalitete i bili jedna od atrakcija sa visokim plamenom koji se dizao iz njihovih posuda prilikom flambiranja.

Slično – vatreno, bilo je i na štandu Više i Srednje ugostiteljske škole „Sergije Stanić“ iz Podgorice čije su učenice flambirale palačinke sa žućenicom, a preko puta njih posjetioci su prvo „opustošili“ bogati štand konobe „Bokeški gušti“ sa Prčanja, poznate po njihovim sjajnim morskim specijalitetima, ovaj put dodatno oplemenjenim sa žućenicom.

Interesantno, za štandom muškog društva ribara iz SRD „Pagar“ i ribarnice „Montefish“, po pravilu su zastajkivale samo pripadnice ljepšeg pola svih starosnih dobi.„Očito ima nešto u onim starim pjesmama o ribarima i njihovim gaćama...“ – vragolasto su komentarisali ribari trudeći se da što prije usluže posjetioce slanom ribom, priganim sardunima i ulignjima, salatom od žućenice, sušijem i sličnim đakonijama.

Jedan od najreprezetativnijih i najbogatijih štandova imale su i članice Kola srpskih sestara iz Tivta koje su se maksimalno potrudile da posjetiocima prirede pravu domaću bokešku atmosferu:„Imamo ovdje priganice za dobrodošlicu, imamo razne pite sa žućenicom i sirom, savijače, proju, dvije vrste palačinki, razne rolate, kuglice i bombice punjenje žućenicom. Napravile smo i nekoliko salata,a posebno ističem ovu našu domaću bokešku salatu od boba i žučenice.“- kaže Mirjana Štilet iz Kola srpskih sestara koje su se pobrinule da se i brojni zapadnjaci navikli na "cheese cake" ne nađu uskraćeni pa su im ponudile tortu od sira sa žućenicom.

Odmah do njih manji,ali takođe bogato „nakrcan“ sto sa jelima koje su pripremile dame sa posebnim osjećajem za muziku –profesorice tivatske Muzičke škole i članice ženske klape „Bellezza“. Poput starih kompozitora koji su uvijek imali neke svoje „male zanatske tajne“ ni profesorica Pina Bubanja nije željela da otkrije „ono nešto drugo što smo malo stavili“ u razne salate bazirane na žućenici, a na njihovom štandu posjetioci su mogli probati vrlo originalne kreacije – crni kruh sa žućenicom i raznim drugim sastojcima, sataraš od više vrsta povrća sa žućenicom, rižot sa žućenicom i tunjevinom ...

Bogati štand NVO „Harlekin“ iz Donje Lastve u kojoj je i njegova supruga, „nadgledao“ je ambasador Nikola Ciko sa svojim ljubimcem – vučjakom Astorom. Maja Ramljak iz „Harlekina“ poduže je nabrajala što se sve nalazi na maštovito dekorisanim ovalima – savijače, salate, kruh, pogače, proja, lignje i razna riba sa žućenicom.

„Što bi kapetan bio najbitniji čovjek na brodu ? I kogo (kuvar) može da vozi brod, ali kapetan teško da može da kuva ako to ne zna.“- logicira profesor Marjan Brčić iz Srednje pomorske škole Kotor koja je drugu godinu za redom, na „Žućenica fest“ došla osvjetlavši obraz svima koji znaju da ljudi na brodu zaista polažu puno na dobar zalogaj. Rižot sa žućenicom i škampima, slana riba, plodovi mora sa žućenicom, baklava i paštašuta sa žućenicom večinom su plod ruku muškaraca – profesora Srednje pomorske kojima su tek ponegdje pomagale njihove ljepše polovine i legendarna Joke – čuvena glavna čistačica i domaćica kotorske škole.

Sa druge strane „sve muška“ posada broda-restorana „Le coche d eau“ , predvođena kapetanom Rajkom Čavorom, na svom je štandu imala možda i najmanje žućenice- tek poneko pero te biljke krasilo je bogate ovale sa sirom i velikim bajlagama pršuta.„Nije nam se dalo odit` u brdo sa nožićem i brat` žućenicu. Ipak, ovaj je pršut od pračevine koja je uzgojena isključivo na žućenicu na Njeguše.“ - prokomentarisao je kapetan Čavor kome ipak nije manjkalo gostiju, posebno Italijana koji su u slast smazali „pršut odgojen na žućenici“.

Agilne članice Organizacije žena Risna i ove su se godine rado odazvale pozivu Tivćanki i donijele gomilu ukusnih jela od žućenice.„Žene Tivta i žene Risna sjajno sarađuju i već 8.juna one će biti naše gošće na Fešti od makarula u Risnu .Sve što smo donijeli spremljeno je sa srcem i ljubavlju, ima toga puno, ali bih istakla možda ovo jedno neobično jelo žućenicu sa pečenom krtolom pod koru.“- kaže Anka Perović, predsjednica risanske Organizacije žena.

Rado viđen gost na preksinoćnjoj fešti bio je i jedan od najboljih barskih maslinara Božo Šaltić iz Sustaša. Uz razna maslinova ulja, crne i zelene masline spremljene na više načina, suve smokve, pekmez od smokava i poznatu „Šaltu“ - salsu od pamidora i maslina čija se receptura ljubomorno vjekovima čuva u njegovoj porodici, Božo je na feštu u Tivat premijerno donio i kolač koji se zove slastica sa maslinovim uljem. Izuzetno ukusan kolač jednostavnog izgleda, ima čak 12 saastojaka od kojih je ključno maslinovo ulje koje mu daje izvanrednu i jedinstvenu aromu.

Na fešti „P(i)jat od žućenice“ učestvovali su i Pčelarsko društvo „Pelin“ Tivat“, ZOPT sa ručno urađenim suvenirima i ukrasnim predmetima, HTP „Mimoza“ i kafe bar „Theodorus“, kao i „Bonela“ iz Porto Montenegra.

„Ovogodišnji, deveti po redu festival karakteriše rekordan broj jela, a u kvalitetu tih jela je postignut zavidan nivo što će u narednom periodu biti teško dostići ili eventualno prevazići“, kazao je jedan od idejnih tvoraca “Žućenica festa” Mašo Čekić istakavši da je ove godine bilo neočekivano mnogo slatkih jela od žućenice – flambirane i palačinke u šatou, kreme i sladoled od žućenice i mnoštvo kolača na bazi te biljke.

Galerija

Bonus video: