Đurović: Za Vojičića je krivična odgovornost, a ne otpremnina

On smatra da je “za čuđenje da se nalaže RTCG da plati otpremninu čovjeku koji bi, zbog štete koju je nanio Javnom servisu, morao krivično da odgovara”
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 03:28h

Odluka Osnovnog suda po kojoj je RTCG dužna da isplati bivšem generalnom direktoru Branku Vojičiću otpremninu u iznosu od 70 hiljada eura, u najmanju ruku je čudna, jer je njegov ugovor o radu nezakonit, ocijenio je član Savjeta RTCG Goran Đurović.

Đurovića čudi da sud nije uzeo u obzir nalaz Državne revizorske institucije, koja je utvrdila da je nezakonit ugovor o radu, koji je sa Vojičićem potpisao bivši upravni odbor RTCG.

“Sudija se poziva na obaveznost potpisivanja aneksa kojim se mogao promijeniti sadržaj ugovora o radu sa Vojičićem, zaboravljajući da je i za aneks, kao i za ugovor, potrebna saglasnost volja, koje nije bilo na strani Vojičića. Bivši generalni direktor je bio protiv donošenja Pravilnika o naknadama na zarade kojim se predlagalo potpisivanje ankesa njegovog ugovora o radu i više puta je potvrdio da ne želi izmjene ugovora koji mu je davao nevjerovatne i nezakonite beneficije. Time bi se stvorile i pretpostavke da ugovor ima svoje uporište u Pravilniku i kriterijume na osnovu kojih se može potpisati ugovor, inače bez toga nema nikakav osnov i protivzakonit je”, smatra Đurović.

On smatra da je “za čuđenje da se nalaže RTCG da plati otpremninu čovjeku koji bi, zbog štete koju je nanio Javnom servisu, morao krivično da odgovara”.

"Savjet RTCG morao je smijeniti Vojičića sa kojim je ugovr potpisao prethodni Savjet, a šteta koju bi napravio do sada da je ostao na svojoj poziciji u prethodnih osam mjeseci bila bi mnogo veća i od 70 hiljada eura. Očekujem da će menadžment RTCG nastaviti sa sudskim sporom pred nadležnim sudom i da će uložiti žalbu na ovu presudu”, saopštio je Đurović.

Sudija Lidija Mitrović odbila je tužbeni zahtjev RTCG protiv Vojičića, kojim je zatraženo poništenje njegovog ugovora o radu, odnosno ništavnost odredbi koje se odnose na zaradu i otpremninu.

U obrazloženju presude, između ostalog, piše da je ugovor zaključen u skladu sa Zakonom o radu i da su potpisima i zaposleni i poslodavac dali saglasnost na njegovu sadržinu. Ugovorom o radu, za Vojičića je predviđena otpremnina od oko 70 hiljada eura.

"Poslodavac je mogao jedino zaključivanjem aneksa ugovora o radu izvršiti izmjene tog ugovora. Osim toga, tužilac se neosnovano poziva na ništavnost ugovora o radu, jer tuženom plata nije određena u fiksnom iznosu, s obzirom na to da iz rezultata raspravljanja nesporno proizilazi da je tuženom utvrđena fiksna zarada od 3.000 eura", navodi se u obrazloženju presude.

Galerija

Bonus video: