Policija zabranila Amfilohiju održavanje liturgije u Ulcinju

Policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen
442 pregleda 0 komentar(a)
mitropolija, Foto: Facebook
mitropolija, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.07.2018. 17:38h

Uprava policije negirala je navode pojedinih medija da je Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) održala liturgiju na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, u ulcinjskoj opština, i saopštila da je taj skup zabranila.

Policija je skup zabranila, kako se navodi, iz više zakonskihe razloga, pa je MCP liturgiju održala na dvadesetak metara od ove lokacije.

"Nakon liturgije sveštenstvo MCP se razišlo. Policija je preventivno djelovala i do ovog momenta nije bilo incidenata", kaže se u saopštenju.

Policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen.

"A takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta Albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su policijski službenici jutros obezbjeđivali taj lokalitet i nisu dozvolili održavanje liturgije, pa je MCP liturguju održala na dvadesetak metara udaljenosti od ove lokacije.

"Policija je preventivno djelovala i obezbijedila da ne dođe do incidenata. Policija će pratiti situaciju i razvoj događaja tokom dana", kaže se u saopštenju.

Grupa građana Šasa ovaj postupak crkve dozivjela je kao provokaciju, a mitropolija njihovu reakciju kao djelovanje po instrukciji predstavnika vladajuce koalicije u Ulcinju.

"Amfilohije je došao, mi ga uvijek dočekamo u miru, može da održi liturgiju bilo gdje, ali ne unutar objekta kojim upravlja opština Ulcinj I koji je dio muzejskog kompleksa", kazao je Ilir Čapuni, predsjednik SO Ulcinj.

Mještani Anamaljskog područija, koji su se okupili ispred drevnog grada Šasa su, kako kažu, revoltirani postupkom Srpske pravoslavne crkve.

"Kordon policije zaustavio je nas mještane, možda su i reagovali kako ne bi došlo do većeg incidenta. Ali smatram da je policija trebala I njih da zaustavi. Drevni grad Šas je naš, nije ni samo katolički, niti pravoslavni, drevni grad Šas je ilirski, paganski, albanski...", kazao je za TV Vijesti mještanin Tahir Tahiri.

Bonus video: