Pljevlja: Do 2015. grijanje samo za 20 odsto stanovništva

U Nacrtu do 2030, predviđeno da će za toplifikaciju Pljevalja biti potrebno 20 do 25 godina
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2013. 10:47h

Projekat razvoja sistema daljinskog grijanja, odnosno kompletna toplifikacija Pljevalja trajala bi 20 do 25 godina navodi se u Nacrtu ntrategije razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine.

U tom dokumentu koji je razmatrala Vlada na posljednjoj sjednici navodi se da bi prva faza trebalo da se uradi do 2015. godine, ali bi taj sistem u početnoj fazi toplotnom energijom snabdijevao samo oko 20 odsto stanovništva najsjevernijeg crnogorskog grada.

„Opština Pljevlja, zbog značajnih ekoloških problema sa aktuelnim grijanjem na bazi uglja i sistema grijanja sa jedne tačke (oko 5.000 individualnih ložišta u gradu i 40 u stambenim blokovima), već je počela sa pripremnim aktivnostima za projekat daljinskog grijanja na biomasu sa instalisanim termo kapacitetom od približno 18 megavata na drvni ostatak. Strategija predviđa realizaciju tog projekta do 2015. godine sa indikativnim troškom od oko 7,2 miliona eura. Ali taj sistem će u početnoj fazi snabdijevati samo oko 20 odsto stanovnika. Prema AF studiji, toplotne potrebe grada Pljevalja u 2025. godini su procjenjene na 147,5 megavata, od kojih bi oko 100 megavata moglo biti priključeno na sistem daljinskog grijanja, ali prema procjenama studije, realnije bi bilo oko 50 do 70 megavata. Dinamika uvođenja novih proizvodnih kapaciteta u kotlarnicama značajno zavisi od mogućnosti i dinamike proširenja mreže daljinskog grijanja i priključenja novih potrošača. Stoga bi se projekat razvoja sistema daljinskog grijanja u Pljevljima razvijao postepeno i trajao oko 20-25 godina“, navodi se u Strategiji.

U tom dokumentu stoji da je „očigledno da varijanta sa postojećim kotlovima na biomasu u postrojenju drvne industrije “Vektre Jakić” i uvođenje dodatnog novog kapaciteta samo djelimično i prelazno rješenje za narednih pet do 10 godina, dok je dugoročno rješenje kogeneracija u planiranom drugom bloku TE “Pljevlja“.

„U tom slučaju bi tada već stari kotlovi na biomasu predstavljali rezervu u sistemu u slučaju isključenja TE Pljevlja II i/ili kao dodatni kapacitet u slučaju vršnog opterećenja.

U Strategiji se navodi da dodatno snabdijevanje grada daljinskom toplotom iz TE Pljevlja II poslije njenog ulaska u elektroenergetski sistem 2022. godine, zasada nije uzeto u obzir, jer to zavisi od više faktora, kao što je rezultat studije opravdanosti izgradnje bloka II, konačne odluke investitora, kao i lokalne zajednice koja bi trebalo sopstvenim finansijskim sredstvima sa oko 20 miliona eura prethodno da potpuno završi distributivni sistem za daljinsko grijanje za veći dio grada.

„Oduzimanje toplote TE Pljevlja II u količini od oko 70 megavata smanjilo bi raspoloživu električnu snagu bloka za oko 15 megavata, odnosno smanjilo bi proizvodnju električne energije za tržište najviše u zimskim mjesecima, kada su cijene najviše. Takođe, uvođenje kogeneracije bi moglo negativno uticati na ulogu TE Pljevlja II u pružanju sistemskih usluga elektroenergetskog sistema. Stoga će biti potrebni pregovori između svih učesnika oko modela kompenzacije dodatnih investicionih troškova kogeneracije i smanjenja prihoda od prodaje električne energije i sistemskih usluga investitora na jednoj strani i prihoda od prodaje toplote za daljinsko grijanje na drugoj strani, koje je takođe blisko povezano sa tarifom za daljinsko grijanje, što je u nadležnosti lokalnih vlasti“ navodi se u strategiji.

Vlada CG potpisala je prije dvije godine ugovor o kreditu vrijednom četiri miliona eura za toplifikaciju Pljevalja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. EU je, kako je tada saopšteno, obezbijedila je i dodatnu donaciju od 2,5 miliona eura iz Investicionog fonda za zapadni Balkan.

Kredit je odobren na 14 godina, odnosno 22 polugodišnje rate uz grejs period od tri godine, a kamatna stopa je šestomjesečni euribor plus jedan odsto. Nakon potpisivanja ugovora objašnjeno je da je za realizaciju ovog sistema potrebno tri godine i da su crnogorska Vlada i pljevaljska Opština odgovorne za implementaciju, ali do danas ništa nije preduzeto na realizaciji tog ugovora.

Osnovni razlog zbog kojeg je nemoguće realizovati kredit su problemi u kojima se već duže nalazi kompanija Dragana Brkovića “Vektra Jakić”.

„Želio bih da vas obavijestim da kredit za uvođenje modernog sistema grijanja na biomasu u Pljevljima nije još realizovan zbog lošeg finansijskog stanja 'Vektre Jakić' i njene nemogućnosti da realizuje svoj dio obaveza. Ovo otuda što je 'Vektra' Jakić najznačajniji koncesionar na šume i jedini mogući snabdjevač toplotne energije na biomasu na području Opštine Pljevlja”, naveo je Radosav Ralević iz kancelarije EBRD u Podgoricu u odgovoru čelnicima lokalne uprave.

U dopisu on je podsjetio da je grant u iznosu od 2,5 miliona eura vezan za korišćenje bio mase kao izvora toplotne energije.

Sve neizvjesno zbog „Vektre Jakić“

U informaciji koju je sačinila lokalna administracija navodi se da je „sadašnja izvršna vlast u Opštini pitanje projekta toplifikacije Pljevalja korišćenjem biomase zatekla u prilično nedefinisnom stanju“.

U međuvremenu je predsjednik Opštine formirao komisiju čiji je zadatak bio i da pronađe optimalno rješenje toplifikacije Pljevalja.

„Zbog poznatih dešavanja u Vektri Jakić, realizacija kredita koji je bila obezbijedila Vlada dovedena je u pitanje, shodno odgovoru EBRD, a nisu potpisani ni drugi ugovori koji su bili predviđeni u sljedećoj fazi. Stoga lokalna uprava je prinuđena da potraži alternativna tehnička i finansijska rješenja zbog očekivanja javnosti i pritiska građana Pljevalja“, kazali su u lokalnoj upravi, ne precizirajući šta je do sada urađeno po tom pitanju.

Galerija

Bonus video: