Na tečaju za učitelje skijanja i snouborda bio i trener Ivice Kostelića

Kolege iz Hrvatske održali su teorijska predavanja iz oblasti izbora skijaške opreme, servisiranja skija i vršili stručni monitoring obuke kandidata
0 komentar(a)
Skijanje, Foto: CUUTS
Skijanje, Foto: CUUTS
Ažurirano: 13.03.2012. 12:25h

U periodu od 06. – 07. Marta 2012.godine, na Žabljaku, u organizaciji Skijaškog saveza CG i Crnogorskog Udruženja učitelja i trenera skijanja CUUTS, održan je tečaj za učitelje skijanja i snouborda.

Dobri vremenski uslovi, obilje snijega i dobro pripremljene staze na skijalištu Savin kuk, omogućili su kvalitetnu realizaciju projekta.

Tečaj se sastojao iz praktičnog i teorijskog dijela. Praktični dio, sastojao se iz rada na stazi uz pomoć demonstratora Luke Žugića, Veljka Šarovića i Danila Grbovića.

Tokom popodnevnih i večernjih sati u Hotelu „Gorske Oči“, odvijala se video analiza i teorijska predavanja.Oko četrdeset kandidata iz Crne Gore, tokom petodnevnog kursa, imalo je priliku upoznati se sa osnovama skijaške tehnike, sređivanja i pripreme skijaške opreme, pravilima ponašanja na stazi.

Na poziv Rajka Kosića, predsjednika alpske komisije Ski saveza CG, doputovali su prof.Dag Modrič, predsjednik Hrvatskog zbora učitelja skijanja i prof. Ivica Franjko dugogodišnji trener i serviser Ivice Kostelića.

Kolege iz Hrvatske održali su teorijska predavanja iz oblasti izbora skijaške opreme, servisiranja skija i vršili stručni monitoring obuke kandidata tokom tečaja.

Prenijeli su iskustva i ukazali na neke bitne stavke, u pogledu same organizacije skijaških institucija i stručnog rada, koje se morajuo ispuniti i implementirati u naš sistem, kako bi crnogorsko skijanje krenulo uspješnim putem, kao u susjednoj Hrvatskoj.

Predavanja iz oblasti pružanja prve pomoći i ponašanja na stazi realizovao je Radivoje Vuković iz Nikšića, predjednik FIS-a za Crnu Goru.

Učešće na tečaju, uzeli su i predstavnici Turističke inspekcije kao i predsjednik Centra za stručno obrazovanje pri Ministarstvu prosvete CG, koji su upoznati sa procesom kvalifikacije, tj. sa načinom i kriterijumima koje kandidat mora ispuniti, kako bi stekao zvanje Učitelj skijanja.

Sa navedenim institucijama, dogovoreno je dalje sprovođenje u okviru Projekta izrade standarda zanimanja Učitelj skijanja, koje će se implementirati i sprovesti u zakonodavstvo do kraja godine, kako bi u sledećoj zimskoj sezoni imali sređenu situaciju na našim, crnogorskim skijalištima u sferi skijaške edukacije a sve u svrhu pružanja kvalitetnije turističke usluge.

Misija Crnogorskog udruženja učitelja i trenera skijanja CUUTS je edukacija, tj. stvaranje skijaških kadrova, kao i omasovljenje samog skijanja. U te svrhe, obavili smo razgovore sa predstavnicima Policije, Vojske i prosvetnim organima Crne Gore i ponudili im saradnju i stručnu pomoć u procesu skijaške edukacije, što je rezultiralo veoma pozitivnim reakcijama njihovih predstavnika.

"Naši demonstratori, pružiće besplatnu pomoć već naredne nedelje tokom skijaške obuke PJ MUP CG. Želimo uticati na prosvetni sistem i uvesti obavezno skijaško obrazovanje u osnovnim školama, koje će se sprovoditi u okviru skijaških sekcija", navodi se u saopštenju CUUTS-a,.

Bonus video: