Za tri eura u NP "Durmitor" dobijete i smrad iz septičke jame

Povećana cijena ulaznice u NP „Durmitor“ i ove godine izazvalo nezadovoljstvo na Žabljaku, u upravi smatraju da se posjetiocima za taj novac nudi puno
398 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 08:40h

Upravni odbor Javnog preduzeća “Nacionalni parkovi Crne Gore” nedavno je odlučio da dnevna dozvola za ulazak u prostor Nacionalnog parka “Durmitor” ove sezone košta tri eura po osobi. Cijena je identična prošlogodišnjoj koja je, nakon brojnih nezadovoljstava posjetilaca, usred sezone snižena na dva eura.

Cijena ulaza u park je, kao i lani, izazvala negodovanje Žabljačana, naročito zbog činjenice da je i za njih prošle godine bilo predviđeno da godišnje plate po pet eura za “ulazak” u NP, iz koga oni koji tu žive nijesu nikad izlazili ili se to ponekad dešavalo.

U ovogodišnjem cjenovniku takve stavke nema, ali kod stanovnika ima mnogo nezadovoljstva drugim stvarima koje se dešavaju u instituciji koja je turistički razvojni stožer te sredine. Sva ta nezadovoljstva svode se na ocjenu da je “od te međunarodno priznate institucije ostao samo lijep naziv”.

Stvarnost je malo drugačija u odnosu na ono što posjetilac dobija plaćajući ulazak u park tri eura.

Najčešći kontakt sa prirodnim ljepotama je šetnja od centra grada do Crnog jezera. Ali, posjetiocu se za tri eura nudi i susret sa višegodišnjim gradilištem još neimenovanog hotela na samom izlazu iz užeg gradskog jezgra. Potom slijedi razvalina hotela „Jezero” i, tik uz njega, hotel „Soa”, iz čije se septičke jame širi nesnosan smrad. Nekoliko stotina metara dalje je devastirani hotel „Durmitor” koji ima avetinjski izgled, a preko puta njega tužna slika oronulog vojnog odmarališta, ranije popularnog kluba „Mediterane”, odnosno francuskog odmarališta.

Zapušteni hotel "Durmitor", Foto: Obrad Pješivac

Sumornu završnicu, na samoj obali Crnog jezera, daje još vidljivo zgarište istoimenog restorana čija se obnova najavljuje već dvije i po godine. Umjesto restorana, prije godinu dana počela je gradnja manjeg drvenog objekta - u žargonu otvorenog šanka. Najavljeno je bilo da će se izgraditi i biti u funkciji još prošle godine. Trenutno je to objekat sa vidljivim konturama, blatnjavom okolinom, obiljem neupotrebljivog građevinskog materijala, a „krasi” ga pocijepan izolacioni materijal. Nikakvog traga nastavku radova još nema.

"Otvoreni šank" na obali Crnog jezera, Foto: Obrad Pješivac

Na jezeru nema ni toaleta, a jedino osvježenje, izuzimajući prirodne izvore na obali, jeste česma na prilaznom putu.

Razlog mještana za ogorčenost je i centralizacija poslovanja u toj oblasti, pa se o rješavanju svih tih nedostataka ne pitaju u matičnom NP, niti raspolažu novcem koji se ubira na prostoru NP “Durmitor”.

Podgorica uzima harač

Direktor NVO „Centar za razvoj Durmitora” Darko Stijepović kazao je da centralizacija znači prikupljanje harača u NP „Durmitor”.

“JP ’Nacionalne parkovi Crne Gore’ je povećalo cijenu ulaska u NP ’Durmitor’ na tri eura i, kao prave haračlije, proganjaju turiste taksama, uz istovremenu nebrigu o zaštiti prirodnih vrijednosti. Opština Žabljak i žitelji nemaju nikakve koristi od nacionalnog parka, a lokalno stanovništvo to preduzeće smatra neprijateljem. Na raspravi o predlogu prostornog plana durmitorskog regiona, na sami pomen ideje o proširenju granica parka narod je pokazao erupciju bijesa i nezadovoljstva. Nedemokratičnost i centralizacija u upravljanju prostorom koji je zahvatio park rezultira konfliktom. Sva zarada koja se ostvaruje u NP ’Durmitor’ ide van Žabljaka i van bilo kakve mogućnosti odlučivanja bilo koga u tom mjestu, a da bi se izdržavala ogromna birokratija u JP u Podgorici. Na drugoj strani, stanovništvo nema nikakve koristi od Nacionalnog parka ’Durmitor’, već samo ograničenja koja služe da bi neko u Podgorici punio džepove. I neka nam Vlada više ne priča priču o ravnomjernom regionalnom razvoju, jer je ovo primjer da su im namjere drugačije”, kazao je Stijepović.

On je podsjetio da su stanovnici Njeguša i ostali “ uzeli stvar u svoje ruke” i “uskoro će se isto desiti na Žabljaku, kako bi ograničili pljačku kroz mehanizme centralizacije koja se obavlja kroz JP”.

Pajović: Nije mnogo

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović smatra da cijena od tri eura nije visoka, ali da je “potrebno gostima pružiti dodatna objašnjavanja zašto je to tako.

"Još povoljnija je trodnevna koja košta šest, ili sedmodnevna od 12 eura. Posjetiocima se nudi jedinstven kontakt sa prirodom, koji se može desiti tokom splavarenja, usponom na neki od vrhova Durmitora, ili tokom šetnje uređenom i besprijekorno čistom stazom do i oko Crnog jezera ili prema nekom drugom od durmitorskih jezera. Otvoren je motel ’Radovan luka’ i nestrpljivo čekamo da se stvore mogućnosti za čišćenje snijega preko prevoja Sedlo, kako bi se prohodnim učinio Durmitorski prsten i omogućilo odvijanje džip tura oko planine. Treba napomenuti i ovogodišnje projekte dovođenja struje do motela ’Radovan luka’, uređenja splavišta, adaptaciju motela u Sušici i rješavanje snabdijevanja strujom i vodom Centra za posjetioce na Crnom jezeru. To su projekti koje finansira Vlada preko Direkcije javnih radova”, kazao je Pajović.

On je dodao da su cijene raftinga i ribolovnih dozvola ostale na prošlogodišnjem nivou.

Galerija

Bonus video: