Pravni eksperti: Snažan pritisak Vlade na nezavisne medije

U Izvještaju se ističe da je slobodnim medijima teško da funkcionišu zbog nedostatka transparentnosti u istragama o napadima na novinare
64 pregleda 7 komentar(a)
protest Vijesti Olivera Lakić, Foto: Luka Zeković
protest Vijesti Olivera Lakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2013. 18:34h

U studiji o slobodi medija u Crnoj Gori pravni eksperti iz Švedske i Njujorka konstatovali su da je pritisak na nezavisne medije snažan, kako zbog Vladinog uticaja na tržište, tako i zbog napada na slobodne novinare.

Stručnjaci švedske i njujorške asocijacije pravnika primjećuju da je broj tužbi protiv nezavisnih medija dramatično visok

U Izvještaju se ističe da je slobodnim medijima teško da funkcionišu zbog nedostatka transparentnosti u istragama o napadima na novinare, zatim, zbog sudskih odluka po tužbama za klevetu, kao i Vladinoj selektivnoj finansijskoj pomoći.

Četvorica stručnjaka iz švedske i njujorške asocijacije pravnika boravila su u Crnoj Gori početkom februara. Dejvid Kuk, Dejvid Mek Kru, Kristijan Alund i Lars Viklund su tokom posjete razgovarali sa novinarima, direktorima i vlasnicima medija, Vladinim zvaničnicima, advokatima, kao i predstavncima međunarodne zajednice i civilnog društva.

U opširnom izvještaju su konstatovali da u Crnoj Gori nema direktne cenzure, ali ističu da nezavisni novinari trpe razlicite pritiske Vlade i onih koji je podržavaju – kao što su tužbe, neobjektivni sudski sistem, fizički napadi i selektivno finansiranje.

Navode se i slučajevi nerasvijetljenih napada na novinare tokom posljednjih nekoliko godina.

Dramatično visok broj tužbi

Stručnjaci švedske i njujorške asocijacije pravnika primjećuju da je broj tužbi protiv nezavisnih medija dramatično visok u odnosu na broj stanovnika. Brine ih i nedovoljna nezavisnost sudija.

"Iako nijesu u suprotnosti sa međunarodnim standardima, određene odredbe Zakona o medijima ostavljaju mogućnost za selektivnu primjenu"

Jedan od najvećih razloga za zabrinutost je finansijski uticaj Vlade na tržište medija naročito u vrijeme krize. Eskperti podsjećaju da je Vlada najveći oglašivač u zemlji i važan izvor prihoda medija. Čak 91 odsto Vladinog oglašavanja u štampanim medijima, odlazi dnevnom listu Pobjeda.

Oni zaključuju da tiraž koji imaju nezavisni mediji i mali udio Vladinog oglašivanja u njima, ukazuje na to da vlada na taj način pomaže Pobjedu.

Eksperti priznaju da ostaje nejasno da li je takav način raspodjele marketinšklih prihoda način kažnjavanja nezavisnih medija zbog kritičkih tekstova prema Vladi, ili način da se povećaju prihodi državnog lista uoči novog pokušaja njegove prodaje.

U izvjestaju se konstatuje da je više međusobno nepovezanih sagovornika našu televiziju označilo kao najobjektivniji medij u državi.

"Iako nijesu u suprotnosti sa međunarodnim standardima, određene odredbe Zakona o medijima ostavljaju mogućnost za selektivnu primjenu i mogu dovesti do ograničavanja slobode medija. Primjena i sprovođenje zakona je nedosljedna, a nezavisni mediji nastavljaju da rade u strahu od zastrašivanja i represije", navodi se u izvještaju.

Bonus video: