Počela gradnja Luštica Bay-a

Prvi čovjek "Orascoma" Gergard Nislejn izvinio se tivatskoj i crnogorskoj javnosti jer su dugo čekali ovaj trenutak
142 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 15:43h

Postavljanjem kamena temeljca i zvanično je obilježen početak gradnje kompleksa Luštica Bay, koji se gradi na tivatskom dijelu poluostrva Luštica.

Kamen temeljac je postavljen za prvih deset objekata sa ukupno 72 lukusuzna apartmana površine 8.000 kvadrata, koji se grade na super-atraktivnoj lokaciji u blizini buduće marine kompleksa Luštica Bay, istočno od uvale Oblatna.

Posao gradnje objekata vrijednih oko 25 miliona eura, dobila je belgijska građevinska korporacija sa kojom je "Orascom" sarađivao na izgradnji prestižne turističke destinacije "Andermatt Swiss Alps" u Švajcarskoj.

Prvi čovjek "Orascoma" Gergard Nislejn izvinio se tivatskoj i crnogorskoj javnosti "jer ste dugo čekali ovaj trenutak", podsjećajući da je ta firma 2009. sklopila ugovor sa Vladom o dugoročnom zakupu oko 7 miliona kvadrata zemljišta na Luštici i izgradnji čitavog jednog novog turističkog grada na tom području, vrijednosti preko milijardu eura.

"Trebalo nam je više vremena od očekivanog da dođemo u ovu poziciju jer se od 2009. do danas u svijetu u ekonomiji puno toga izmijenilo i dogodilo, posebno u uslovima finansijske krize. Podrška koju u Crnoj Gori dobijamo je izvanredna i nije nešto što doživljavamo na drugim lokacijama gdje ulažemo", kazao je Nislejn.

Prvi objekti "Luštica bay"-a biće korisnicima predati na upotrebu u januaru 2015. a Nislejn je za ljeto te godine najavio početak prve prave turističke sezone u tom kompleksu.

On je naglasio da je služba prodaje "Luštica Developmenta" već prodala 55 apartmana "iako u tom trenutku ni brošure nismo imali", a ove godine prodato ih je još 12.

Ministar održivog razvoja i turizma Miodrag Gvozdenović je rekao da je "Luštica Bay" izuzetno važan projekat za Crnu Goru i unapeđenje opšte turističke ponude.

"To je projekat koji treba da u narednih 10 godina "isprovocira" investiciju veću od milijardu eura, projekt koji treba da da značajna doprinos porastu turizma i ekonomije uopšte i da generiše novu energiju na ovom prostoru", rekao je Gvozdenović.

Kankaraš prvi uložio u "Luštica Development"

Prije nego što su prve lopate betona usuli u temelje nove građevine, Nislejn je ugledne zvanice pozvao da u tzv. vremensku kapsulu – plastičnu posudu koja će se ugraditi u temelje "stave sve ono što smatraju da je bitno i da će zanimati arheologe koji to budu iskopali za 250 ili 300 godina od danas".

Gvozdenović je na taj poziv u kapsulu stavio svoju vizit-kartu, dok je Kankaraš bio mnogo konkretniji i sa ubačenom novčanicom od 10 eura pokazao se kao prvi crnogorski direktni ulagač u projekat kompanije "Luštica Development".

Galerija

Bonus video: