Prijava protiv Cofis Montenegro

Firmu “Cofis” je svojevremeno bivši savjetnik predsjednika parlamenta, general Blagoje Grahovac pominjao u kontekstu, navodno, nedozvoljene trgovine naoružanjem
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 09:59h

Ministarstvo ekonomije podnijelo je prekršajnu prijavu nadležnom sudu protiv firme “Cofis-Montenegro” zbog nepravilnosti u poslovanju.

Da je podnijeta prijava protiv kompanije koja se bavi trgovinom oružja “Vijestima” je potvrđeno i u tom ministarstvu, koje je nadležno za kontrolu poslovanja kompanija koje se bave prometom naoružanja i robe dvostruke namjene.

“Vijestima” je saopšteno da je Ministarstvo ekonomije sprovelo kontrolu u “Cofis-Montenegru” u okviru redovnih poslova, a u skladu sa Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene.

“Ovlašćeni službenik Ministarstva je sačinio zapisnik u kom su konstatovane određene nepravilnosti koje su dalje procesuirane u skladu sa Zakonom”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je na osnovu “utvrđenih nepravilnosti” podnijelo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv te kompanije područnom organu za prekršaje, koji će dalje odlučivati o osnovanosti podnesenog zahtjeva.

Zbog postupka koji je u toku, u Ministarstvu ekonomije nijesu željeli da govore o detaljima inspekcije u “Cofisu”, a saopštili su da se nepravilnosti odnose na “neažurnosti u administrativnom dijelu”.

Firmu “Cofis” je svojevremeno bivši savjetnik predsjednika parlamenta, general Blagoje Grahovac pominjao u kontekstu, navodno, nedozvoljene trgovine naoružanjem iz stokova Vojske SCG.

Afera “Cofis” potresala je Crnu Goru tokom 2007. godine - Grahovac je tada iznio brojne optužbe na račun predsjednika Filipa Vujanovića i njegovog tadašnjeg savjetnika, pokojnog Vukašina Maraša.

Grahovac je optužio Vujanovića da je skupa sa Marašem, tada zamjenikom ministra odbrane SCG, nezakonito, neposrednom pogodbom, prodavao vojnu opremu i naoružanje ogromne vrijednosti. Taj posao je, tvrdi Grahovac, oštetio Crnu Goru za 2, 2 miliona eura. Grahovac je kasnije doveo u pitanje i ugovor “Cofisa” sa nekadašnjim MTRZ “Sava Kovačević”, sugerišući da remontni zavod nije naplatio130 hiljada radnih sati toj kompaniji.

Tokom 2007. se spekulisalo da je “Cofis” toliko uticajan u crnogorskom političkom vrhu da je jedan od tendera za prodaju viška naoružanja u Ministarstvu odbrane poništen, jer je ta kompanija zakasnila da dostavi ponudu.

Narednih nekoliko godina “Cofis” je sporadično učestvovao na tenderima u Crnoj Gori, da bi se prošle godine vratio na velika vrata. I to opet u poslu sa Ministarstvom odbrane.

U Torpednim radionicama u bivšoj mornaričkoj kasarni “Orjenski bataljon” u Kumboru, “Cofis” je remontovao deset torpeda Ratne mornarice Egipta.

“Cofis” je za sprovođenje tog posla potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane za korištenje vojnih objekata.

Bonus video: