Otkaz Mirjani Marović

Direktor Uprave za nekretnine razvlastio načelnike katastara u Budvi, Baru, Bijelom Polju i Beranama
337 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 16:15h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević smijenio je juče direktore nekoliko katastara, među kojima je i dugogodišnja neprikosnovena šefica Uprave za nekretnine u Budvi Mirjana Marović.

Bez funkcija su ostali načelnica katastra u Baru Željka Sekulić, Beranama Darko Mališić i Bijelom Polju Dušan Knežević.

Na njihova mjesta postavljeni su vršioci dužnosti, uglavnom mlađi kadrovi. Vršilac dužnosti načelnika u Beranama je Dragutin Šajić, a u Bijelom Polju Stanka Bošković.

I pored činjenice da su smijenjeni funkcioneri skoro pred penzijom, prema saznanjima “Vijesti”, bilo je ključno to što protiv većine postoje krivične prijave nezadovoljnih klijenata i osporavane odluke. Među njima je svakako prednjačila Marovićeva, koja je, prema tumačenju iz Uprave za nekretnine, napredovala jer je, kao i Darko Mališić, sada postavljena za savjetnika direktora. U državnim organima to je čest slučaj kada neko želi da se razvlasti.

Budvanski katastar zasad će voditi vršilac dužnosti Marko Bulatović, dosadašnji službenik tivatskog katastra, dok je Mladen Ilić iz podgoričke filijale Uprave postavljen za vršioca dužnosti katastra u Baru, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Budva

Marovićeva juče nije odgovarala na pozive. Marovićeva, koja je u javnosti poznata kao tašta potpredsjednika DPS-a Željka Šturanovića i udovica daljeg strica potpredsjednika Svetozara Marovića, godinama je bila čelna figura budvanskog katastra u vrijeme najveće kupoprodajne groznice i najezde „ruskih investitora“.

Upravo je budvanski katastar bio glavna karika prilikom obavljanja milonskih kupoprodajnih transakcija, jer je poznato da su ruski biznismeni isključivo „trgovali“ nekretnine, bilo kuće, apartmane ili zemljišne komplekse, koji su „katastarski čisti“.

Iako su sa mnogih adresa iz NVO sektora, prije svega MANS-a, budvanske opozicije, bivših vlasnike zemlje iz Mrčeva polja i Jaza, te brojnih građana, stizale brojne optužbe na rad Marovićeve, „prva dama“ budvanskog katastra uspijevala je svih prethodnih osam godina da upravlja najatraktivnijom filijalom Uprave za nekretnine. Marovićeva se redovno odazivala na pozive da prisustvuje sjednicama Skupštine opštine, iako za to nije imala obavezu, kada se na dnevnom redu nalazio izvještaj o radu budvanskog katastra. Nije se libila da žustro odgovori na svaku od optužbi.

Iako je svih prethodnih godina Marovićeva bila povezivana sa Svetozarom Marovićem, dobri poznavaoci budvanskih prilika tvrde da oni nijesu nikada bili u toliko bliskim odnosima. Posljednja medijska prašina oko nje se podigla nakon predsjedničkih izbora, jer se godinama nalazi i na čelu Opštinske izborne komisije. Predstavnici Demokratskog fronta su je oštro napali da je u noći nakon izbora sa svoje dvije saradnice, navodno prepravljala izborne listiće, što je ona demantovala.

Načelnici ljuti na direktora

Dojučerašnja načelnica barskog katastra Željka Sekulić juče je rekla “Vijestima” da je rješenjem sa mjesta načelnika premještena za samostalnog savjetnika u PJ Bar.

“U obrazloženju se navodi da je to zbog prirode posla. Sve druge informacije i vi i ja treba da tražimo od direktora Uprave Kovačevića”, rekla je ona.

Barski katastar bio je pod pažnjom javnosti uglavnom zbog poslova gradonačelnika Žarka Pavićevića, protiv koga je MANS podnio desetine krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja. Bivši načelnik bjelopoljskog kastara Dušan Knežević potvrdio je da je juče dobio rješenje, navodeći da će se žaliti na njegov dio, odnosno na privremeni raspored.

“Pošteno sam radio i stojim iza svake odluke”, rekao je on, dodavši da je pravo direktora da razrješava saradnike.

Smjene zbog obaveza prema EU

“Vijestima” je iz Uprave za nekretnine sinoć zvanično saopšteno da je većina lokalnih načelnika smijenjena zbog zadataka u procesu evropskih integracija.

“U cilju reformi koje se planiraju u Upravi za nekretnine, u procesu poboljšanja sistema registracije, a sve shodno preporukama relevatnih evropskih institucija, u većini područnih jedinica došlo je do kadrovskih promjena.

Na mjesta načelnika su došlo mlađi službenici za koje se smatra da mogu iznijeti teret planiranih reformi”, piše u odgovoru Uprave.

Galerija

Bonus video: