Queer Montenegro: Istopolne zajednice su svuda oko nas

Očekivanja predlagača inicijative su da Vlada pozitivno odgovori, kao i da dođe do prihvatalja od strane civilonog sektora, političkih partija i građana
338 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 13:53h

Nevladina organizacija "Queer Montenegro" predložiće nadležnim državnim organima usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu, kojim bi se pravno prepoznale istopolne zajednice u Crnoj Gori.

"Istopolne porodice postoje u Crnoj Gori. One su svuda oko nas, ali ih zakon ne prepoznaje. Ta činjenica govori da država zapostavlja porodice koje jednako privređuju, koje su jednako porodice kao one koje su prepoznate zakonom, porodice čiji članovi gaje istu ljubav i pažnju i imaju iste obaveze prema državi ali nemaju zaštićena osnovna ljudska prava", poručio je Danijel Kalezić iz te organizacije.

U cilju prihvatanja te inicijative, iz te organizacije su najavljivali organizovanje potpisivanja peticije. Očekivanja predlagača inicijative su da Vlada pozitivno odgovori, kao i da dođe do prihvatalja od strane civilonog sektora, političkih partija i građana.

"Zbog stava koji je iznijet ranije, očekujemo podršku Liberalne partije, ali se nadamo da će i ostale partije slijediti njihov primjer", kazao je Kalezić.

On je naveo da su sadašnjim rješenjima istopolne zajednice zakinute za prava na izdržavanje, pravo na imovinu stečenu zajedničkim radom, kao i na zakonsko nasljeđivanje.

"Inicijativa se vodi primjerima dobre prakse evropskih država koje su do sada prepoznale pravo istopolnim parovina na brak i vanbračnu zajednicu", kazao je on, napominjući da je do sada 21 država iz Evrope ozakonila to pravo.

Izvšni drektor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević podržao je inicijativu.

"Realnost jeste takva da je Crna Gora još tradicionalno društvo, ali se mora početi od nečega. Ponosni smo na to da je Vlada usvojila Strategiju za poboljšanje položaja LGBT osoba, u kojoj je prepoznato da taj zakon treba da postoji", rekao je Cimbaljević.

Prošle godine je slična inicijativa upućena Skupštini od strane Zaštinika ljudskih prava i LGBT Foruma Progres, ali nije naišla na podršku parlamentaraca.

U regionu takav zakon za sada imaju Slovenija i Hrvatska.

Bonus video: