Sajam zapošljavanja: Traže se menadžeri, ali i kuvari

Sezonski poslovi izazivali su najveću pažnja zainteresovanih, bile su ponuđene različite pozicije
96 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 09:55h

Od ovogodišnjeg, desetog sajma zapošljavanja "Career ways" velika očekivanja imaju i poslodavci i nezaposleni, koji se nadaju da će konačno uspjeti da nađu posao za koji su kvalifikovani.

Poslodavci su, kako tvrde, imali razloga za optimizam, jer je postojalo veliko interesovanje za radna mjesta koja su upražnjena. Ukupno 20 firmi ponudilo je više da 80 zaposlenja, ne računajući prakse i sezonske poslove, a potraživani su različiti profili - od menadžera prodaje, promotera, prodavaca, recepcionera, šefa obezbjeđenja, do inžinjera jake struje, rudarstva i geologije i računovođa.

Sezonski poslovi izazivali su najveću pažnja zainteresovanih, bile su ponuđene različite pozicije u hotelima grupe “Montenegro stars” - od konobara, barmena, kuvara, do poslastičara, kozmetičara i sobarica, kao i posao prodavca u lancu marketa “Delhaize Montenegro” na primorju.

Miloš iz Podgorice ove godine ima drugu šansu da nađe sezonski posao na sajmu, a nada se će imati više sreće nego lani. "Prošle godine sam tražio sezonski posao na primorju, ali nisam uspio da nađem ništa adekvatno, odnosno na mjesta na koja sam se prijavio na kraju nisam bio primljen", rekao je on.

Za razliku od njega Igor Radunović, budući da je po struci menadžer, traži posao na duže staze. "Plata mi nije toliko bitna koliko mi je bitno da se zaposlim negdje gdje mogu da naučim", kaže Radunović.

Svoju šansu će možda imati u butiku “Beneton”, koji traži menadžera. Melanija Mitrović iz firme MP Marketing, koja zastupa butik “Beneton”, kazala je da je za tu poziciju potrebno da kandidat ima najmanje četvrti stepen stručne spreme ekonomskog smjera, kao i dvije godine iskustva na sličnim poslovima: "Tražimo i prodavca u radnji, i za tu poziciju je potrebna završena srednja škola, poznavanje engleskog ili italijanskog jezika, kao i rad na računaru. Ja se nadam da ćemo danas naći prave osobe za mjesta koja tražimo”.

Veliko interesovanje bilo je i za posao u Erste banci, koja je tražila šalterskog radnika u filijali u Kotoru.

"Uzećemo u razmatranje sve radne biografije koje nam budu dostavljene. Međutim, oglas je javan, tako da za to radno mjesto mogu da konkurišu i drugi", rekla je stručna saradnica u toj banci, Lola Radulović.

U “Neregeliji” su tražili više profila radnika, a prema riječima Jadranke Milačić, za njihove ponude je interesovanje bilo veliko. "Pozicije koje smo tražili su agent prodaje, asistent u logistici, finansijama, prodaji, merčendajzer (izlagač robe ili aranžer) i skladišni radnik. Kao i svake godine očekujemo dobar odaziv i da nekoga zaposlimo. Prošle godine smo imali veliko interesovanje i zaposlili dvoje ljudi i zadovoljni smo", kazala je Milačić.

"Ako neko ne bude sada primljen može se desiti da tokom budućeg oglašavanja za posao bude pozvan od poslodavca kojemu je predao radnu biografiju"

PR sajma Željka Obradović ističe da je cilj sajma da svi zainteresovani za posao nađu svoju priliku: "Ove godine je priča sveobuhvatna, obuhvatili smo i studentske prakse i sezonske poslove u hotelima ili trgovinskim lancima i stalne poslove, kako za ljude sa srednjom tako i za one sa visokom stručnom spremom. Od dokumentacije je potrebna samo radna biografija."

Organizator se nada da će poslodavci naći ono što im treba, a ohrabruje i to što će i prilikom narednih zapošljavanja koristiti biografije koje su im dostavljene.

"Tako da ako neko ne bude sada primljen može se desiti da tokom budućeg oglašavanja za posao bude pozvan od poslodavca kojemu je predao radnu biografiju", rekla je Obradović.

Unija prikuplja biografije

Svima koji nijesu juče u holu Delta sitija mogli da nađu ono što im treba na sajmu, svoju pomoć u povezivanju sa željenim poslodavcem nudila im je Unija poslovdavaca. Tanja Ražnatović iz Unije objasnila je da oni prikupljaju radne biografije, koje kasnije prezentuju poslodavcima kada iskažu potrebu za radnom snagom.

"Do sada je interesovanje dosta dobro, jer pokrivamo gotovo sve oblasti, od medicine, do trgovine i hotelijerstva", kazala je Kovačević.

Pomoć u posredovanju nudi i portal “Preko veze”, koji je u posljednje tri godine objavio više od 3.000 oglasa. Tim putem je više od 500 poslodavaca našlo radnike.

Galerija

Bonus video: