Ćalović prozvala Markovića: Bili ste šef DB i znate ko su bogati ministri

Na sjednici Nacionalne komisije odbijena inicijativa da se raspravlja o neosnovanom obogaćenju funkcionera
77 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 07:16h

Nastavak sjednice Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i kriminala obilježila je žustra polemika između predsjednika NK Duška Markovića i direktorice MANS-a Vanje Ćalović zbog toga što je ministarstvo odbilo analizu britanskog eksperta Ruperta Vininga, koji je smatrao da bi trebalo uvesti krivično djelo nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

MANS je predložio javnu raspravu, uz ocjenuVuka Maraša da je analiza naišla na otpor Vlade jer se zna ko je od javnih funkcionera prije 20 godina došao bez centa, a sada ima milione. On je zatražio od specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović da kaže da li je provjeravala Mila Đukanovića, Svetozara Marovića i Branimira Gvozdenovića i od njih tražila da objasne imovinu.

“Đukanović i Marović tako bi objasnili odakle im milioni, računi u londonskim bankama i prvi bi trebalo na saslušanje kod specijalnog tužioca. Sramno je što je odbijena ta analiza”, rekao je Maraš, dok se Ćalović obratila Mrkoviću:

“Vi ministre sve i da imate račun u inostranstvu, ne biste nam rekli”.

Vi sigurno najbolje znate koji se ministar obogatio, ko se obogatio od fabrike u Mojkovcu, rekla je Ćalović Dušku Markoviću

Na Markovićev predlog da to istraže, Ćalović je ocijenila da Marković unižava policiju i specijalnog tužioca pozivom NVO da se bave istragama: “Umjesto da gonite kriminalce koji vam ubijaju policajce, vi gonite mene zato što sam poljubila policajca.... Vi niste bili ministar kada je Crna Gora “legalno švercovala cigare”, ali ste bili šef obaveštajne službe, vi sigurno najbolje znate koji se ministar obogatio, ko se obogatio od fabrike u Mojkovcu”.

Marković je tražio da prestane da na svakoj sjednici NK optužuje članove tog tijela i da kao predsjednik više neće da toleriše takva izlaganja jer “ona nije na mitingu MANS-a nego na sjednici”: “Ne vrijeđajte ljude, već se koristite činjenicama, ne govorite poluinformacije, već istinu”.

U polemiku su se uključili i Aleksandar Damjanović, Rifat Rastoder i Zlatko Vujović, podržavajući stav Ćalović da bi trebalo ići na javnu raspravu. Damjanović je ponovio predlog da provjera imovine počne od imovine članova NK.

“Mene već provjeravaju i prisluškuju tužilaštvo i policija”, rekla je Ćalović.

Marković je rekao da je Ministarstvo pravde već imalo stručnu raspravu sa međunarodnim ekspertima, među kojima i državnim tužiocem iz Njemačke i da se protivi predlogu za uvođenje neosnovanog obogaćenja kao krivičnog djela. Jedan od eksperata koji je podržao stav da je neosnovano obogaćenje nepotrebno kao posebno krivično djelo bio je Zoran Stojanović iz Beograda, za koga je Ćalović rekla da je bio ministar Slobodana Miloševića.

Njegov stav podržao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, dok je Rastoder, iako je sa Konjevićem u istoj partiji, obećao da će skupštinski odbor na čijem je čelu sigurno otvoriti raspravu da li je to krivično djelo nužno. Prije nego što je inicijativa odbijena većinom glasova, Marković je konstatovao da je tome prethodila “sadržajna, emotivna i na momente stručna rasprava, koja je imala političku dimenziju”.

Dogovoreno je da se Vladi uputi inicijativa da se NK proširi sa predsjednikom skupštinskog Odbora za antikorupciju Predragom Bulatovićem.

Na predlog Vujovića tokom ljeta bi trebalo da se organizuju tematske sjednice o korupciji u obrazovanju i zdrastvu.

Ivanović nije zanimalo odakle Keljmendiju pare

Specijalna tužiteljka nije odgovorila na pitanje Ćalović da li je provjeravala odakle osumnjičenom narkobosu Naseru Keljmendiju 250.000 eura da plati komunalije ulcinjskoj opštini za svoj hotel u tom gradu. Zbog toga što je taj obejkat podigao na divlje, tužilaštvo ga je “kaznilo” da uplati 10.000 eura za lokalni vrtić i školu.

“Da li ste istražili i koliko je djece trebalo da kupi drogu da bi Keljmendi kupio slobodu”, bilo je pitanje Ćalović, ali Ivanovićeva nije odgovorila ni na to, ni na pitanje da li je neko u tužilaštvu korumpiran ili je Keljmendi izvršio neki drugi vid pritiska.

Ćalovićeva je podsjetila tužiteljku da je Keljmendi na listi predsjednika SAD-a Baraka Obame kao jedan od tri najveća narkobosa, koji su prijetnja za Ameriku: “Ja stvarno vjerujem gospodinu Obami da je Keljmendi narkobos”.

Ivanovićeva je prethodno rekla da je tužilaštvo postupalo apsulutno zakonito u slučaju Keljmendi i da su se odlučili na novčanu nagodbu jer bi sudski postupak trajao dugo pošto je on državljanin, te da sudska praksa pokazuje da bi bio uslovno kažnjen.

Galerija

Bonus video: