Beranselo: I žene stale pred kamion Komunalnog preduzeća

"Mi se nadamo da će neko kad-tad morati da odgovara za ono što je napravljeno na Vasovim vodama. Malo je reći da je to zločin. To je teški ekocid“, poručili su Beranselci
113 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 16:55h

Stanovnik Beransela Čedo Bugarin (60) sjeo je ispred jednog kamiona Komunanog preduzeća, koji je uz pratnju Komunalne policije uspio da ranije prođe prema gradskom smetlištu i istovari kontejner, ne dajući mu da se vrati nazad.

On je bio među oko stotinu mještana tog prigradskog naselja koji su se okupili na vijest da "komunalci provociraju incident i ispituju teren i raspoloženje građana" poslije događaja dan prije toga, kada su, uz pomoć policije, razbili blokadu i sproveli oko pedeset kamiona prema gradskom smetlištu.

Čisteći grad, komunalci su ostavili samo dva puna kontejnera koja se nalaze na ulazu u Beranselo, sa gomilom smeća oko njih.

Foto: Tufik Softić

"Neka nosi jedan od ova dva kontejnera, a neka nam ostavi ovaj koji je ispraznio na Vasovim vodama", predložio je Bugarin.

Pored njega je bila i njegova supruga Lenka, dajući mu podršku i objašnjavajući da je Čedo teško bolestan.

"Zimus su mu postavili najtežu dijagnozu. Od tada nam života nema. Ne mogu da kažem da je to zbog deponije u blizini kuće, ali ne mogu da tvrdim ni da nije. U naselju ima više osoba oboljelih od najtežih bolesti. Mi se već sedam-osam godina trujemo raznim isparenjima i dimom sa smetlišta na Vasovim vodama i nikoga za to nije briga", ispičala je Lenka.

Jedan manji komunalni kamion je uspio da prođe prema smetlištu oko 14 sati. Predsjednik koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine Radoje Mišković kazao je da nekoliko mještana koji su bili na straži nijesu željeli da mu stanu na put i da im daju povod za pisanje prijava.

Foto: Tufik Softić

"Mi koji smo se tu našli već imamo prekršajne kazne. Zato smo propustili kamion da prođe, ali smo alarmirali naselje i, kao što vidite, okupilo se oko stotinu mještana, među kojima veliki broj žena", rekao je Mišković.

Nepunih sat nakon što je kamion zaustavljen, na mjesto incidenta stigla je policija. Jedan o rukovodilaca ubjeđivao je mještane da propuste kamion i da ne dolaze u situaciju da im se pišu prijave.

Taj policijski rukovodilac je obećao mještanima da ih komunalci neće provocirati "makar narednih pet dana". Za dalje nije mogao da garantuje.

Foto: Tufik Softić

Poslije dugog vijećanja i ubjeđivanja, potpredsjednik Mjesne zajednice, profesor Sveto Tomović, predložio je svojim komšijama da prihate ponudu policije, ali i kazao da "mještani Beransela neće dozvoliti da se nešto slično opet dogodi".

"Mi se već tri mjeseca mučimo i dežuramo, stražarimo po čitavu noć. Pustićemo ovaj kamion da prođe nazad. Ali im poručujemo da svaki sljedeći kamion koji prođe prema Vasovim vodama neće moći da se vrati. Moraće da hapse čitavo naselje. Željeli bi smo samo da dođu preko dana. Da nas više ne uznemiravaju noću. Sram da ih bude", rekao je Tomović.

Manji kamion sa praznim kontejnerom nakon toga je propušten, ali je novi incident izbio kada su mještanke Berasnela zaustavile mali auto u kojem su bili komunalni inspektori, koji tokom dešavanja nijesu izlazili iz kola.

Foto: Tufik Softić

U trenutku kada je izgledalo da bi automobil mogao da bude polupan, svega dva do tri policajca i nekoliko mještana Beransela su uspjeli da mu naprave prolaz.

Komunalni inspektori su otišli iz Beransela praćeni povicima "lopovi, lopovi". Beranselci su se potom razišli, uz obećanje da će se prvom prilikom ponovo okupiti u još većem broju ako bude provokacija od komunalaca.

Foto: Tufik Softić

Oni su još jednom uputili poruku lokalnom rukovodstvu i policiji „koja samo to rukovodstvo sluša“, da traže novu lokaciju za deponiju i da neće odustati od svojih zahtjeva da se eventualna regionalna deponija gradi na drugom mjestu, a Vasove vode saniraju.

"Mi se u Boga nadamo da će neko kad-tad morati da odgovara za ono što je napravljeno na Vasovim vodama. Malo je reći da je to zločin. To je teški ekocid. Ljudi koji su to napravili imaju ime i prezime. Neka pojedinačno snose odgovornost“, poručili su Beranselci.

Jovane, sjedi s mirom

“Vijestima” se javio i Jovan Lončar iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je rekao da su Beranselci “pokazali da su uporni, a posebno žene“.

„Žene iz Beransela su me zvale i kazale ’Jovane, više ne moraš ti da dolaziš. Sjedi ti s mirom preko okeana. Mi ćemo da izbijemo komunalne inspektore“, kazao je Lončar.

Galerija

Bonus video: