Ivanović predao peticiju Leopoldu Maureru

Peticija je naslovljena za predsjednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza i Komesara za proširenje EU Štefana Filea.
78 pregleda 0 komentar(a)
Željko Ivanović, Leopold Maurer, Foto: Savo Prelević
Željko Ivanović, Leopold Maurer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2012. 14:17h

Predstavnici štampanih medija “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” Željko Ivanović, Mladen Milutinović i Milka Tadić Mijović predali su listu potpisnika peticije za slobodu govora Šefu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopoldu Maureru.

Kako je saopšteno peticija će nakon toga biti upućena predsjedniku Evropske komsije Žoze Manuel Barozu i komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Ivanović je predajući peticiju Maureru kazao da to rade povodom napada na novinarku Oliveru Lakić, ali i povodom svih slučajeva torture, napada i ubistava novinara nezavisnih medija u Crnoj Gori u poslednjih desetak godina.

“U ova tri dana peticiju je potpisalo preko 1400 građana, blizu 1200 onlajn i oko 250 na samom protestu kada smo otvorili proces potpisivanja. Pošto je Crna Gora zemlja malih brojki da bi kompletna javnost i naši evropski prijatelji shvatili o kolikom broju se radi - to je kao da u Njemačkoj neku peticiju potpiše blizu dva miliona građana ili u Rusiji preko četiri miliona ljudi”, objasnio je on.

Zadovoljni podrškom i komentarima

Ivanović je kazao da su zadovoljni odzivom, podrškom, komentarima koji su išli uz potpise peticije.

“Nadamo se da će to biti jedan mali korak ka širenju sloboda medija u Crnoj Gori i veći pritisak na aktuelnu vlast da učini mnogo više nego što je učinila u prethodnih deset godina u stvaranju normalnih uslova za rad novinskih redakcija”, istakao je on.

Direktorica nedeljnika Monitor Milka Tadić Mijović kazala je da su Maurera obavijestili i o tome da će napraviti zajednički izvještaj o situaciji u crnogorskim medijima, kao i da će to biti njihov zajednički doprinos kako bi Evropsku komisiju upoznali sa njihovim stavovima vezanim za slobodu medija i svim problemima sa kojima se suočavaju u poslednjih nekoliko godina.

“Takođe smo saopštili ono što smo saopštavali svih ovih dana da se ne radi o izolovanim incidentima već da je ovo sistemski problem, da je nasilje nad medijima postalo sistemska stvar koja se mora rješavati ako zaista mi smatramo da od ove zemlje napravimo slobodno mjesto za život”, kazala je ona.

Maurer je kazao da će peticija u kojoj su predstavnici medija izrazili svoju zabrinutost za slobodu medija biti poslata predsjedniku Barozu i komesaru Fileu. On je dodao da broj potpisa pokazuje da se radi o veoma ozbiljnom papiru koji treba proslijediti.

“Mogu samo da naglasim da je sloboda medija jedan od sedam ključnih prioriteta koju EU prati od kada je Crna Gora postala kandidat i sledeći korak na putu ka početku pristupnih pregovora biće prezentacija takozvanog proljećnog izvještaja. Pratićemo ovo pitanje i nadamo se da će vlasti naporno i intenzivno raditi na otkrivanju ko je iza napada i da će raditi na ostalim slučajevima koji još nijesu riješeni”, poručio je on.

Bonus video: