Podgorica: Više od hiljadu potpisa protiv naplate parkinga izvan centra grada

Dobar dio potpisnika peticije protiv naplate parkinga smatra da Glavni grad nema nikakvo pravo da naplaćuje parkiranje
10 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 15:44h

Udruženje mladih Podgorice sakupilo je dovoljan broj potpisa, kako bi se u Skupštini Glavnog grada raspravljalo o ukidanju naplate parkinga van centra grada.

Peticiju je potpisalo više od 900 građana na sedam punktova širom grada, a direktor Udruženja Radomir Vulić istakao je da je sigurno da će danas premašiti brojku od 1.000 potpisa, što je preduslov da odbornici raspravljaju o inicijativi.

On očekuje da će sjutra još toliko građana podržati inicijativu.

Peticija može da se potpiše i elektronskim putem.

“Potpisivanje peticije počeli smo u 7:30, odziv je veoma dobar... Naš cilj nije da prikupimo hiljadu potpisa, već makar dvije hiljade, i da sa takvim brojem podnesemo inicijativu Glavnom gradu da preispita svoju odluku o naplati parkinga u djelovima grada koji ne spadaju u uži centar”, kazao je Vulić “Vijestima”.

Potpisnici peticije smatraju da Glavni grad nema nikakvo pravo da naplaćuje parkiranje, a neki od njih ocijenili su da je riječ o još jednom vidu pljačke već osiromašenih građana.

“Uskoro će početi da nam vazduh naplaćuju. Do sada su izmislili razne poreze i namete. Izmislili su takse za mobilne telefone, strujna brojila, potom parking. Šta je sljedeće? Znam mnogo Podgoričana koji rade i ne primaju platu, ali moraju da plate struju, vodu, stanarinu, porez, sada i takse na mobilne telefone, ali niko u državnim organima ne razmišlja o tome”, kazao je Ivo Petričević.

Potpisnici peticije ističu da nijesu čuli da se parking ispred stambenih zgrada naplaćuje u drugim gradovima, a Nenad Ivanović smatra da je kupovinom stana obezbijedio i mjesto za automobil.

“Potpuno podržavam ovu akciju, jer smo mi sa kupovinom stanova u Bloku V već platili pravo na parking mjesto, a sada nam to pravo oduzimaju u želji da se našim parama održe na vlasti”, kazao je Ivanović.

Ne žele da plaćaju ono što su gradili

Miodrag Atanacković istakao je da je “dobar dio grada” izgrađen rukama i novcem Podgoričana, odnosno da su plaćali samodoprinos za izgradnju Bloka V, ali i drugih djelova grada.

“Čelnike Podgorice treba podsjetiti da je Blok V počeo da se gradi malo prije zemljotresa 1979. godine, a ubrzano nakon njega. Tada su usvojena dva samodoprinosa da se sve ovo izgradi. Nema niko pravo da od mene traži da platim ono što sam već platio. Godinama sam izdvajao od svoje plate... i sada neko hoće da mi naplaćuje parking u dijelu grada koji je izgrađen mojim i parama mojih sugrađana, prijatelja i komšija.

Kada mi vrate pare od samodoprinosa, tada možemo da pričamo o naplati parkinga. Ništa Glavni grad ovdje nije uložio više od građana, a slična je situacija i u drugim djelovima grada", kazao je Atanacković.

Mugoša: Parkiranje je zakonski uređeno

Podsjetivši na istorijat donošenja Odluke o javnim parkiralištima, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša saopštio je juče da je parkiranje “uređeno u skladu sa zakonom”.

"Na način kojima se stvaraju uslovi nesmetanog obavljanja ove komunalne djelatnosti, rješavanje saobraćaja u mirovanju u gradu i održavanje adekvatnog komunalnog reda”, piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: