Mank širi posjed u Tivtu: Još 800 kvadrata Porto Montenegra

Nasipanje i betoniranje uske kontakt-zone obale i mora ekolozi i marinski biolozi smatraju za jedan od najvećih zločina kada je morski ekosistem u pitanju
52 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 15:12h

Kompanija Porto Montenegro, pozivajući se na građevinsku dozvolu za izgradnju I, II i III faze saobraćajne i tehničke infrastrukture iz 2010, privodi kraju gradnju novog “kejskog zida“ u jugoistočnom dijelu kompleksa bivšeg Arsenala u blizini kontakt-zone sa tivatskom gradskom rivom Pine.

Izgradnjom novog obalnog zida od prefabrikovanih betonskih elemenata, koji se ovih dana oblaže kamenom, kao i nasipanjem više stotina tona zemlje i kamena između nove i stare obalne linije na tom području kompleksa bivšeg Arsenala, Porto Montenegro kanadskog milijardera Pitera Manka dobio je više od 800 kvadrata nove površine „otete“ od mora.

Dio te površine iskoristiće se za formiranje u punom obimu, urbanističke parcele UP 1-09 na kojoj će uskoro početi izgradnja nove rezidencijalno-poslovne zgrade sa četrdesetak stanova za prodaju na tržištu, dok će ostatak biti iskorišten za izgradnju pješačko-biciklističkih staza uz more, radnih naziva „Nova 2“ i „Nova 6“.

Obrađivač Studije lokacije „Arsenal“ iz 2008, kotorski „Montecep“, po narudžbi tadašnjeg Ministarstva za ekonomski razvoj je u krajnjem jugoistočnom dijelu Arsenala, ucrtao urbanističku parcelu UP 1-09 čije su granice prešle tadašnju liniju obale tivatskog vojnog brodogradilišta koja je, kao takva, stajala više od stotinu godina.

Budući da je urbanistička parcela za više od 250 kvadrata „prešla“ sa kopna u more, Porto Montenegro je dobio formalnu osnovu da naspe akvatorijum na tom dijelu, što je dodatno “osnaženo“ građevinskom dozvolom za “izgradnju saobraćajne i tehničke infrastrukture“ koju im je 7. maja 2010. izdalo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, sa potpisom ministra Branimira Gvozdenovića. On je bio i na čelu Ministarstva za ekonomski razvoj kada je donošena Studija lokacije Arsenal iz 2008. kojom je Manku omogućeno nasipanje mora, vodio je Ministarstvo uređenja prostora i životne sredine kada je 2010. data građevinska dozvola za te radove, a sada je Gvozdenović na čelu Ministarstva održivog razvoja i turizma koje nije odgovorilo na pitanja „Vijesti“ zbog čega je Manku uopšte omogućeno da nasipa more i širi svoj, ionako, već veliki plac koji je, za 3,26 miliona eura, dobio u srcu Tivta.

„Zakonom je propisano da nezavisni revizor, a nakon toga nadležni inspekcijski organi, obavljaju kontrolu glavnog projekta i njegovu usklađenost sa idejnim projektom, nakon čega je moguće otpočeti gradnju. Prijava radova bi, prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, trebalo da bude proslijeđena Upravi za inspekcijski nadzor. Kako investitor može realizovati građevinske radove jedino i isključivo u skladu sa dozvolom izdatom od ovog ministarstva, te revidovanim glavnim projektom - reviziju vrši nezavisni licencirani revizor koji odgovara za kvalitet obavljenog posla, to je neophodno da inspekcijski organi reaguju u slučaju da postoje bilo kakva odstupanja od navedenog“, bilo je sve što je „Vijestima“ odgovoreno iz kabineta ministra Gvozdenovića.

Nasipanje i betoniranje uske kontakt-zone obale i mora ekolozi i marinski biolozi smatraju za jedan od najvećih zločina kada je morski ekosistem u pitanju jer je upravo ta zona stanište mnogobrojnih vrsta morske flote i faune.

Iz Porto Montenegra ističu da za „izgradnju dijela kejskog zida uz urbanističku parcelu UP 1-09“ imaju sve neophodne papire i saglasnosti nadležnih.

Direktor izgradnje Porto Montenegra Entoni Skols 18. marta ove godine je Gvozdenovićevom ministarstvu poslao formalnu prijavu početka izgradnje nove obale u tom dijelu tivatskog nautičko-tursitičkog centra, a proteklih dana su se za te kontroverzne radove zainteresovali i u „Morskom dobru“.

Direktor tog javnog preduzeća Rajko Barović insistirao je da mu predstavnici Porto Montenegra pokažu papire po kojima nasipaju more. Oni su mu prezentirali rješenja iz SL „Arsenal“ iz 2008. i građevinsku dozvolu broj 05-1223/2 koju im je u maju 2010. potpisao ministar Gvozdenović.

Posao gotov do 1. jula

Po načinu na koji je UP 1-09 pozicionirana u odnosu na nekadašnju obalnu liniju Arsenala, Porto Montenegro je dio nove zgrade mogao graditi na stubovima u moru i time prekinuti svaku mogućnost komunikacije obalom mora na potezu od Pina do mula 1 nekadašnjeg Arsenala.

„Upravo da se to ne bi dogodilo, napravljen je projekat saobraćajne i tehničke infrastrukture koji podrazumijeva da se ovdje napravi nova obalna linija, odnosno kejski zid i na njemu hortikulturno uređeno i oplemenjeno šetalište uz more sa biciklističkom stazom.

Na taj način obezbijeđeno je neprekinuto obalno šetalište koje se vizuelno nadovezuje na tivatsku gradsku rivu Pine čija je rekonstrukcija i uređenje u toku, a sve to nam je investiciju izgradnje nove zgrade na UP 1-09, poskupilo za više od milion eura“, nezvanično je „Vijestima“ rečeno u Porto Montenegru.

Kako piše na info-tabli koje je prekjuče postavljena na gradilištu, radovi na novom kejskom zidu, koje izvodi kotorski „Yu Briv“, formalno su počeli 1. aprila, a biće završeni do 1. jula.

Galerija

Bonus video: