Digitalizacija počela

Montažom digitalne opreme na predajniku Velja gora juče krenulo osavremenjivanje crnogorske radiodifuzije
79 pregleda 1 komentar(a)
Televizor, Televizija, Digitalizacija, Foto: Zoran Đurić
Televizor, Televizija, Digitalizacija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.05.2013. 15:36h

Montažom nove opreme na predajniku Velja gora, nedaleko od Podgorice, juče je počela digitalizacija crnogorske radiodifuzije.

U Radiodifuznom centru “Vijestima” su potvrdili da je digitalizacija krenula, ali nijesu mogli da kažu kakav je plan i kada će biti završena prva faza kojom digitalnim signalom treba da se pokrije 60 odsto stanovništva države.

“Jedino znamo da se planira da do kraja maja budu digitalizovana tri predajnika: Velja gora, gdje je počelo, Sjenica i Bjelasica u Crmnici. Za ostale planove treba pitati Delegaciju Evropske unije, koja finansira projekat i supervizora Mihaila Drenkovskog”, saopšteno je “Vijestima” iz RDC-a.

U Delegaciji EU juče nijesu mogli da odgovore na pitanja “Vijesti” jer je službenik zadužen za komunikaciju sa medijima bio na službenom putu. Drenkovski je bio u poslu pa nije imao vremena za razgovor sa novinarem.

“Nalazim se na predajniku i nijesam u prilici da razgovaram”, kazao je kratko Drenkovski.

Digitalizacija znači promjenu tehnologije, unapređuje kvalitet slike i omogućuje nove usluge u emitovanju televizijskog programa. Pruža usluge kojih sada nema na analognoj televiziji, kao što je izbor titlova na različitim jezicima, mogućnost kupovine (video na zahtjev), odlaganja gledanja nekih emisija, prijem mnogo više televizijskih kanala.

Proces digitalizacije televizije odnosi se samo na zemaljsko emitovanje TV signala i tiče se samo onih građana koji taj signal primaju posredstvom antene. Oni će za prijem signala morati da kupe ili nove modernije TV prijemnike ili posebne uređaje. Građani koji koriste kablovsku i satelitsku televiziju neće morati da kupuju ništa od opreme, oni već gledaju digitalnu televiziju.

Po ugovoru koji je sa izabranim izvođačem Delegacija EU potpisala pretprošle godine, digitalizacija je trebalo da počne krajem maja 2011. i da bude završena do februara prošle godine. Do toga nije došlo pa su cijelu dosadašnju priču o digitalizaciji obilježile afere i produžavanje rokova.

Kad je izabran italijanski “Eurotel”, druge referentne kompanije su to ocijenile kao loš izbor jer nema iskustvo u ovom poslu. To se kasnije i potvrdilo jer su rokovi pomjerani. Sumnju u iskustvo i reference “Eurotela” pojačali su kada je njegova oprema “pala” na svakom od pet tehničkih prijema jer su inženjeri RDC uočili ozbiljne nedostatke. Da bi se riješio spor Delegacija EK je odredila kao nezavisnog eksperta Drenkovskog da presudi u sporu. On je bio na strani “Eurotela”, pa je nekoliko mjeseci kasnije dio opreme bez najave stigao u Podgoricu.

Sada su tu opremu bez tehničkog prijema počeli da montiraju na predajnicima. Za sada četvoročlanu ekipu montera predvodi Drenkovski, a jedan član je iz “Eurotela”.

Drenkovski je od početka u ovom projektu. Prvo kao autor projekta, pa onda kao član komisije za izbor izvođača, pa kao nezavisni ekspert koji je presudio u sporu između “Eurotelovih” i inženjera RDC. Sada je supervizor.

Bonus video: