"Poboljšati rad inspekcijskih organa, a ne ugrožavati prava majke i djeteta"

"Prethodne afere i zloupotrebe opominju da inspekcija rada nije radila svoj posao ili ga makar nije radila valjano"
53 pregleda 0 komentar(a)
majka i beba, Foto: Shutterstock
majka i beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2013. 12:25h

Institut alternativa podržava inicijativu civilnog sektora i napore opozicije da se izmijene odredbe Predloga zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojima se, između ostalog reguliše i visina sredstava koja se refundiraju poslodavcu.

Smatraju da se ograničavanjem visine sredstava za refundaciju poslodavcu na iznos koji ne može biti veći od visine prosječne zarade u državi u prethodnoj godini, neće postići planirani efekti uštede u državnom budžetu ukoliko se ima u vidu broj građana u Crnoj Gori koji zarađuje platu u iznosu većem od prosječne zarade.

"Umjesto uštede u državnom budžetu država će zapravo podsticati diskriminaciju i povećanje nezaposlenosti žena koje više zarađuju, a koje planiraju porodicu", piše u saopštenju Instituta alternativa.

"Usvajanjem ovakvih odredbi Zakona država socijalnu brigu o porodiljama i roditeljima prepušta poslodavcima koji će nastojati ili da izmijene kolektivne ugovore i smanje zarade porodiljama odnosno korisnicima roditeljskog odsustva ili da ih otpuste. Posebno će biti ugrožene žene koje imaju ugovor na određeno vrijeme ili koje manje od tri mjeseca rade kod poslodavca, jer se u tom slučaju naknada zarade ne refundira. Nerealno je očekivati da će poslodavci moći a ni htjeti podnijeti ovaj teret."

"Umjesto stimulisanja rađanja i pružanja podrške ženama i roditeljima, položaj žena i roditelja se dodatno ugrožava"

Smatraju da su brojne zloupotrebe prava na refundaciju zarada za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo propusti u radu nadležnih inspekcijskih organa.

"Dug prema državi koji je nastao kao posljedica zloupotreba se ne smije naplaćivati novcem onih koji zarađuju nadprosječne plate. Napominjeno da se iznos sredstava za refundaciju isplaćuje iz Fonda za zdravstveno osiguranje, te da je u pitanju novac koji se od plata građana Crne Gore svakog mjeseca odvaja i za ovu namjenu", piše u saopštenju.

Umjesto stimulisanja rađanja i pružanja podrške ženama i roditeljima, položaj žena i roditelja se, usvajanjem ovakvih odredbi Zakona, dodatno ugrožava, smatraju u Institutu alternativa.

"Prethodne afere i zloupotrebe opominju da inspekcija rada nije radila svoj posao ili ga makar nije radila valjano. Država ne treba da kažnjava majke i djecu, već da poboljša rad inspekcijskih organa kako bi se ubuduće spriječile zloupotrebe prava na refundaciju znaknada zarada za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo", zaključuju.

Bonus video: