MANS poziva na protest zaposlene u državnim institucijama

"Starješine državnih organa su upozoreni i da će protiv njih biti preduzeti mjere ukoliko se ipak odluče da izvrše pritisak na svoje zaposlene", kaže Milovac
83 pregleda 0 komentar(a)
štrajk Skupština, Foto: Luka Zeković
štrajk Skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.03.2012. 14:42h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je zaposlene u državnoj administraciji da se priključe frontu nezadovoljnih građana Crne Gore i da prisustvuju građanskom protestu, 18. nedjelja.

"Zaposleni u državnoj administraciji apsolutno dijele sudbinu svih građana Crne Gore kada je u pitanju životni standard i sigurni smo da i oni žele da ugradnje, pljačka, i opšte pustošenje naše zemlje konačno prestanu", kažu iz MANS-a i dodaju da su sigurni da zaposleni u državnoj administraciji više ne mogu i ne žele da gledaju kako se njihovi šefovi, ministri, direktori bogate na njihov račun.

Po riječima Dejana Milovca iz MANS-a državna administracija je godinama propadala dok su njihovi nadređeni množili funkcije i beneficije.

"Plaćeni ručkovi i večere, ljubavnice i putovanja, službena vozila i telefoni, procenti ugradnje u privatizaciji i javnim nabavkama, javni radovi i tajni poslovi su pojeli budućnost naše djece i sve nas ostavili sa dugovima, ratama, računima sa ugradnjom koje ćemo plaćati godinama", kaže Milovac i dodaje da je su to sve razlozi zbog kojih bi zaposleni u administraciji trebali da protestuju.

Starješine vršile pritisak

Milovac kaže i da su se nakon prvog protesta organizatorima javili zaposleni iz državne administracije i informisali da su starješine državnih organa vršile pritisak na njih da ne podrže naredni protest.

"Smatramo da je takvo nešto aposolutno neprihvatljivo i da se time bitno ograničava Ustavom garantovano pravo na slobodu mišljenja i govora", ocijenio je Milovac.

Iz MANS-a najavljuju da će zajedno sa Unijom slobodnih sindikata i Studentskom unijom poslati dopise svim starješinama državnih organa, ministarstava, vladinih agencija i uprava, ali i predsjednicima svih opštine, Glavnog grada i Prijestonice kojim će ih podsjetili na pravo zaposlenih da slobodno misle i govore.

"Starješine državnih organa su upozoreni i da će protiv njih biti preduzeti mjere ukoliko se ipak odluče da izvrše pritisak na svoje zaposlene", kaže Milovac i dodaje da će sa prijavama protiv starješina biti upoznati predstavnici Evropske komisije u Podgorici i Briselu, američke ambasade u Podgorici, međunarodne sindikalne organizacije, te međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobodom govora.

Organizatori protesta koji je zakazan za 18. mart u Podgorici najavljuju da će stati iza vakog pojedinca koji bude trpio pritisak zbog toga što podržava proteste. Zato pozivaju ih pozivamo građane da se jave MANS-u na 020 266 326 kako bi ih zaštitili od represije.

Bonus video: