Nikšić: Ponudiće Dom revolucije za trgovinski megacentar

Italijanski ambasador i nikšićki gradonačelnik ocijenili da ima prostora za saradnju
7 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2013. 14:05h

Novoimenovani ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović ocijenili su da postoji široka mogućnost za saradnju kako na ekonomskom, tako i na kulturnom planu.

„Nabrojao sam neke projekte na kojima bi mogli sarađivati i dogovorili smo se da to u pisanoj formi dostavimo ambasadoru, a on da potencijalne investitore pozove u Nikšić i sagledaju mogućnosti buduće saradnje.

Jedan od tih projekata je i Dom revolucije, a mi smo spremni da investitorima ponudimo kompletan Dom sa zemljom, da oni tu urade neki trgovinski megacentar, po čemu su Italijani poznati. Očekujem da će se pojaviti potencijalni investitor za to“, kazao je Grbović nakon razgovora sa ambasadorom.

Ambasador Italije je istakao da je njegov dolazak u Nikšić prva posjeta nekoj zvaničnoj crnogorskoj instituciji od kada je prije dva mjeseca stupio na dužnost i da nije bez razgloga odabrao grad pod Trebjesom, sa kojim postoji neka posebna veza.

„Zahvaljujući trudu italijanskih preduzetnika i nikšićkih institucija u prošlosti smo imali dobre veze, a ubjeđen sam da će tako biti i ubuduće. Nikšić je grad bogat ekonomskim resursima koje na pravi način treba povezati, a Italija ima mogućnosti da u tome pomogne“, kazao je Del Monako.

On je naglasio da je 17. aprila u Crnoj Gori bila velika delegacija preduzetnika iz Italije i da je jedan od njih već najavio da će u septembru otvoriti kancelariju konfindustrije koja će okupljati italijanske privrednike i omogućiti im tržišno poslovanje.

Del Monako je posjetio i Filozofski fakultet, razgovarao sa dekanom, prof. dr Blagojem Cerovićem, kao i sa nastavnicima i studentima sa studijskog programa za italijanski jezik.

Del Monako: Ne raduje me ukidanje italijanskog

Italijanski ambasador je sa predsjednikom Opštine razgovarao i o odluci Senata Univerziteta Crne Gore da se ove jeseni zamrzne upisivanje studenata na programu za italijanski jezik.

„To je odluka Senata i ja je poštujem kao odluke svih instutucija u Crnoj Gori. Ali, imajući u vidu da je na katedri za italijanski jezik više od 300 studenata, ta vijest me uopšte ne raduje. Nadam se da to nije konačna odluka i da će neko posmatrati malo dublje tu problematiku, jer prisustvo italijanskog jezika je mogućnost da mladi iz Crne Gore lakše dođu do posla u inostranstvu. Mi smo dvije susjedne zemlje i bila bi velika šteta da mladi u Crnoj Gori ne mogu da uče italijanski jezik“, kazao je Del Monako i dodao da su mladi najveće blago Nikšića, a važnost učenja jezika je velika.

I predsjednik Opštine smatra da je učenje italijanskog jezika potrebno i Nikšiću i Crnoj Gori.

„Naša želja je da se sačuva taj odsjek i da i dalje postoji, i razgovaraću o tome sa dekanom i ministrom prosvjete. Vidjećemo šta će iz svega izaći. Želja Opštine je da se sačuva taj odsjek i da na njemu i dalje budu upisivani studenti“, kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: