Mještani Đenovića prijete blokadom puta

Mještani traže da se gradnja kolektora kroz njihovo mjesto zaustavi do septembra
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 15:32h

Mještani Đenovića strahuju da će turistička sezona, koja je u tom naselju na hercegnovskoj rivijeri već počela, biti ugrožena zbog gradnje kanalizacionog kolektora.

Zbog toga je počelo potpisivanje peticije, a grupa građana uputila je apel predsjedniku Opštine Dejanu Mandiću sa zahtjevom da se do kraja septembra obustave radovi na kolektoru kroz to naselje.

Apel je upućen i na adrese Ministarstva održivog razvoja i turizma, Sekretarijata za razvojne projekte i Agencije za zaštitu životne sredine,

“Sa predsjednikom Opštine prošle jeseni smo postigli dogovor da se radovi na priobalnom putu Đenovići - Baošići ne obavljaju do kraja ovogodišnje turističke sezone, pa je za nas predstavljalo veliko iznenađenje kada su se radovi primakli Đenovićima”, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Đenovići Mirko Mustur.

U međuvremenu su dobili informaciju da će radovi narednih mjesec i po biti nastavljeni i u Đenovićima.

Mustur je prošle sedmice sve to predočio i Mandiću, ali tada, kaže, nije dobio definitivan odgovor da li će radovi biti obustavljeni ili nastavljeni.

Mještani Ljubo Banićević i Đorđe Tomanović ističu da nijesu protiv gradnje kanalizacionog kolektora, ali upozoravaju da je sezona već sada ugrožena.

U naselju je 80 turista iz Norveške i 60 iz Rusije, veliki broj apartmana je već sada popunjen, a dobru posjetu, prema najavama, očekuju u junu, septembru i oktobru.

“Uskraćuju nam pravo na slobodu, mir i tišinu, koji smo obavezni da obezbijedimo našim turistima. Mišljenje građana Đenovića nije prethodno uzeto u obzir, što nije u skladu sa propisima, jer većina nas od Ministarstva turizma i Opštine ima dozvolu za izdavanje smještaja i mi uredno izmirujemo obaveze prema državi i gradu. Smatramo da će na ovakav način Opština doprinijeti devastiranju turističke sezone, kao i da će smanjiti sopstvene prihode”, navodi se u apelu.

Građani su zaprijetili da će blokirati put ako ne budu obustavljeni radovi na kanalizacionom kolektoru kroz Đenoviće.

Predsjednik Opštine Dejan Mandić kazao je da iza izgradnje kolektora stoji “ozbiljan ugovor sa opštinskim i državnim novcem od 28 miliona eura”.

“Skraćivanje rokova gradnje, mimo već utvrđenog dogovora, nije moguće. Postavlja se i pitanje ko bi snosio troškove zbog kašnjena radova i njihovog završetka”, kazao je Mandić ustvrdivši da je “sve planirano i dobro osmišljeno da se poslovi završe do 1. jula, kao i da se u tom vremenu omogući mještanima komunikacija”.

On je mještane zamolio za strpljenje i razumijevanje.

Zastoji na magistrali

Zbog radova na kanalizacionom kolektoru raskopan je i dio Jadranske magistrale, pa su zastoji i saobraćajne gužve na tom putu svakodnevno. Jedna Bijeljanka jutros je do Meljina, dionicu od desetak kilometara, vozila 40 minuta.

Mještanin Baošića, koji nije želio da mu se pominje ime, tvrdi da su u ranim poslijepodnevnim satima i kola Hitne pomoći morala da čekaju u koloni. Vozači zamjeraju da je loša organizacija gradilišta, da je malo radnika i da nema saobraćajne policije zbog čega, kažu, i ima neopravdano dugih zastoja u saobraćaju.

Radovi kasne 7 mjeseci

U Herceg Novom je u toku gradnja 35,3 kilometra vodovodne i kanalizacione infrastrukture, 13 pumpnih stanica, jednog podmorskog ispusta i postrojenja za preradu otpadnih voda.

U startu su radovi kasnili dva mjeseca, dok sada to kašnjenje iznosi sedam mjeseci. Vrijednost projekta je 28 miliona eura, a radovi, koje izvodi turska firma “Celtikcioglu”, trebalo bi da budu završeni do 14. februara 2014.

Galerija

Bonus video: