Povećan broj oboljelih od gripa u Crnoj Gori

Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada virus cirkuliše
71 pregleda 0 komentar(a)
grip, Foto: Shutterstock.com
grip, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.03.2012. 08:14h

U Crnoj Gori u posljednjih nedjelju dana bilježi se blago povećanje broja oboljelih od gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Iz te ustanove navode da je učestalost obolijevanja od gripa mnogo niža u odnosu na isti period prethodnih godina.

Oni tvrde da stanovništvo nema razloga za brigu, zbog epidemije koja hara u susjednoj Hrvatskoj.

“Epidemiološka situacija će se kontinuirano pratiti, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještavana. U Evropi, okruženju i kod nas dominantan je tip A /H3. Grip je akutna virusna bolest koja se karakteriše povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, slabošću, curenjem iz nosa, gušoboljom i kašljem. Kašalj može potrajati i nakon prestanka ostalih simptoma koji u većini slučajeva spontano prođu u roku nedjelju dana. Rjeđe se javljaju simptomi od strane digestivnog trakta (mučnina, povraćanje, proliv) i češći su kod djece. Osim ove karakteristične kliničke slike, koja je najčešća, grip se može javiti u rasponu od blagog oblika bolesti poput prehlade, do komplikovanih slučajeva, koji se mogu završiti i smrću”, obijasnila je epidemiolog Instituta dr Sanja Medenica.

Vakcina kao prevencija

Naglasila je da je vakcinacija najbolji način za prevenciju gripa.

"Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada virus cirkuliše u populaciji i kada je počeo da se širi u okruženju, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje nakon aplikacije vakcine", naznačila je Medenica.

Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada virus cirkuliše

Kao preporuke za zaštitu od respiratornih bolesti, uključujući i grip, doktorka navodi izbjegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji imaju simptome koji liče na grip, redovno pranje ruku, izbjegavanje kolektivnih okupljanja, često provjetravanje prostorija.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je da je samo tokom protekle dvije nedelje u toj državi registrovano 5.800 oboljelih od gripa. U laboratoriji Nacionalnog centra za influencu hrvatskog Zavoda do sada su kod bolesnika, kao uzročnici utvrđeni pretežno virusi influence A/H3N2/ koji u cirkulaciji nisu bili već četiri godine, a u manjoj mjeri i virus gripa tipa B.

Bonus video: