Proglas protiv izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti

Roditelji koji su radno sposobni moći će da dobijaju materijalno obezbjeđenje samo 9 mjeseci godišnje, što će "onemogućiti odgovarajuću brigu o djeci i ugroziti funkcionalnost porodice"
79 pregleda 13 komentar(a)
Lijepo vrijeme, Foto: Luka Zeković
Lijepo vrijeme, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2013. 15:37h

Udruženje Roditelji na svojoj internet stranici objavilo je proglas više nevladinih organizacija protiv o Predloga zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji podrazumijeva, kako tvrde, smanjenje prava žena prilikom zaposlenja, trudnica, porodilja i beskućnika.

Osnovna socijalna pomoć, tzv. materijalno obezbjeđenje, prema njihovim riječima, novim zakonskim rješenjem koje je već u skupštinskoj proceduri, biće ograničena na 63,5 eura mjesečno – za osobu koja živi sama – do najviše 120,7 eura mjesečno za porodicu od pet i više članova.

"Dakle, bez obzira na to da li u porodici žive roditelji sa troje, četvoro, petoro ili više djece, naknada je ograničena na najviše 120,7 eura, što je i dalje cijelih 55 eura manje od apsolutne linije siromaštva koja važi samo za jednu osobu! U zemlji u kojoj potrošačka korpa četvoročlanu porodicu košta 802,2 eura, toj porodici je propisano 108 eura materijalnog obezbjeđenja, što je čak 7,4 puta manje od potrošačke korpe", navodi se u proglasu.

Roditelji sa djecom koji su radno sposobni, kako se dodaje, moći će da dobijaju socijalnu pomoć (materijalno obezbjeđenje) samo 9 mjeseci godišnje, što će "onemogućiti odgovarajuću brigu o djeci i ugroziti funkcionalnost porodice".

"Primoraće roditelje koji nijesu u mogućnosti da dobiju formalno zaposlenje da se dovijaju kako da zarade novac za porodicu, a da istovremeno ne izgube pravo na ionako skromna materijalna davanja, što će uticati na porast sive ekonomije i drugih nezakonitosti", navodi se u tekstu proglasa koje su, osim udruženja Roditelji, potpisale i organizacije Anima, Akcija za ljudska prava, Centar za ženska prava, CEMI, Evropski pokret u Crnoj Gori, Juventas, Sigurna ženska kuća i SOS Nikšić.

Kompletan tekst poziva, sa mogućnošću da date podršku, možete vidjeti ovdje.

Bonus video: