Berane: "Cvijetni park" ostao bez četiri platana

"Prvo su mučki iskasapljeni, pa ona posječeni, kako bi budući stanari zgrade imali pogled na glavnu ulicu”, navodi se na stranici Facebook grupe “Opština Berane Општина Беране“
321 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2013. 12:55h

Ulica Svetog Save, u nastavku glavne gradske ulice u Beranama, na lokaciji poznatijoj pod nazivom "cvijetni park", ostala je od subote uveče siromašnija za četiri velika platana, koje su privatni preduzetnici koji grade zgradu na tom mjestu, bez milosti posjekli pod velom prvog mraka.

Platani su se nalazili na trotoaru u drvoredu starom najmanje šest decenija, ali su smetali graditeljima zgrade i budućim stanarima bi kvarili pogled na glavnu ulicu.

Da će se nešto tako dogoditi prije ili kasnije bilo je jasno čim je zgrada na lokaciji kod "cvijetnog parka" počela da se gradi poslije velike afere oko prodaje te zemljišne parcele pod sumnjivim okolnostima, koje do danas nijesu do kraja rasvijetljene.

Rijetki građani Berana koji su u subotu posmatrali kako ih buldožer na kraju "balade" čupa iz korijena, ispričali su da je policija sve mirno posmatrala i da nije reagovala jer to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Komunalne policije.

Komunalnih policajaca, koji se obično nađu na mjestu čim neko od građana počne bez pitanja da kopa bilo kakav kanal po ulicama, u subotu nigdje nije bilo, a pošto nemaju dežurni telefon, nijesu se mogli dozvati.

Platani, koji su u nekim gradovima zakonom zaštićeni, u Beranama su tako posječeni, a tokom nedjelje se, zbog neradnog dana, nije moglo doznati, imaju li privatni preduzetnici dozvolu za njihovu sječu.

"Javljeno nam je da su nepoznati divljaci posjekli četiri platana koji su decenijama stajali na dnu glavne ulice, ispred bivšeg frizerskog salona Partizan, dopisništva Dana i CD shopa Matrix. Ovo nečuveno divljaštvo je poslednji u nizu šamara koji Berane doživljava pod pokroviteljstvom lokalne uprave. Dragi Beranci, još jednom izvinite što vas obavještavamo šta vam se dešava ispred očiju“, ostalo je zapisano na Facebook profilu društevene grupe “Opština Berane Општина Беране“.

Članovi ove grupe objašnjavaju da su u najnovijem aktu urbicida i ekocida, stradali stoljetni platani, "koji su tu zasađeni kada je ovaj grad imao plan po kome će se graditi i razvijati".

"Prvo su mučki iskasapljeni, pa ona posječeni, kako bi budući stanari zgrade imali pogled na glavnu ulicu. S obzirom da se zgrada gradi na mjestu koje je prodato na jednom od najsmješnijih tendera svih vremena, bolje bi bilo da su platani ostali, ako ni zbog čeg drugog, ono da sakriju bruku”, pišu članovi ove grupe.

Platani nekad

Osim privatnika koji su na ovoj lokaciji imali svoje objekte koji su zbog izgradnje zgrade porušeni, niko se nije pobunio ni kada je ovo zemljište prodato pod sumnjivim okolnostima, o čemu su "Vijesti" pisale u više navrata.

Njihove krivične prijave protiv čelnika lokalne uprave i direkcije za nekretnine, kao i pisma i prijave specijalnom tužiocu i Vrhovnom državnom tužiocu, osim medijskog odjeka nijesu imali drugi rezultat.

Opština Berane je prvih januarskih dana 2012. prodala deset i po ari placa na najatraktivnijoj lokaciji u gradu privatnom preduzeću "Rudi komerc", radi izgradnje stambeno poslovne zgrade.

U prilog tvrdnji da je tender bio namješten vlasnici lokala su navodili da je oglas za prodaju objavljen 30. decembra u novinama, ali tek nakon nekoliko dana i na sajtu Opštine.

Oko 600 građana Berana ranije je potpisalo peticiju zbog najmere lokalnih vlasti da proda ovu najatraktivniju lokaciju u gradu radi izgradnje višespratne poslovno-stambene zgrade.

Neki poznati arhitekti iz ovog grada koji žive i rade u inostranstvu besplatno su uradili projekte za očuvanje ovog gradskog kutka i njegovo uređenje i pretvaranje u trg, park i rekreativni prostor.

Ni peticija, ni krivične prijave koje su privatnici podnosili nijesu spriječile Opštinu da učini što je namjereno. Lokacija poznata pod nazivom "cvijetni park" na kraju je pretvorena u "livadu treće klase", kako je i prodata, i ubrzo je počelo da niče zdanje koje će biti visoko šest sratova, sa prizemljem.

Zgrada treba da bude završena do marta sljedeće godine, i potpuno će zatvoriti pogled iz glavne gradske ulice na izletište Jasikovac.

Galerija

Bonus video: