Rudari nikad bliže izlasku iz jame

Pored Vladine ponude od 320 000 eura i gradonačelnik Nikšića obećao da će pokušati da nađe način kako da obezbijedi dodatnih milion eura kredita
10 komentar(a)
Rudari Boksita, Radnici, Foto: Ivan Petrušić
Rudari Boksita, Radnici, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.05.2013. 11:26h

Nakon 16 dana u jami Biočki stan na Seocima, rudari su prethodne noći prvi put imali povod da razmišlaju o izlasku.

Pored Vladine ponude od 320 000 eura i prvi čovjek Nikšića, Veselin Grbović, pružio je ruku pomoći i obećao da će pokušati da nađe način kako da obezbijedi dodatnih milion eura kredita za isplatu još četiri plate.

Dobre vijesti rudari su odmah dobili od svojih sindiklanih predstavnika, ali kao su poručili, bez garancija i rokova za njih je to samo lijepa priča.

"Na osnovu razgovora koji smo vodili sa rudarima sinoć do kasno u jami, mislim da je to veliki pomak i da je bilo datumski precizirano da bi sigurno izašli iz jame. Mi smo kontaktirali Grbovića tražeći da kaže neke rokove, ali on nam je kazao da je dao riječ i da će ispopštovati ono što smo se dogovrili, a to je da će u što kraćem roku učiniti veliki napor kako bi se Boksitima dodijelio taj kredit", kazao je Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog Sindikata Rudnika boksita.

Pored ovih, dobre vijesti mogao bi iz Mađarske donijeti i izvršni direktor Rudnika boksita, Milorad Đurović.

U mađarskom Malu su spremni da uplate avans za isporuku rude, ali da bi se to desilo rudari prvo moraju da izađu iz jame.

"Tražićemo od njega da nam saopšti šta je to dogovoreno, koja je dinamika isporuke i naravno plaćanje avansa od njih“, istakao je Bojanović.

On je upozorio da se problem mora hitno riješiti jer su rudari u teškom stanju, gotovo svi su prehlađeni i na ivici psihiče i fizčke izdržljivosti. Od prije tri dana prekinuli su kontakt sa janvošću i stupili u štrajk glađu i žeđu.

Bonus video: