Udruženje mladih Podgorica protiv naplate parkinga van centra grada

"Ne smijemo dozvoliti da nam naplaćuju parking ispred zgrada u kojima decenijama živimo", navode uz Udruženja mladih Podgorica
12 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 12:02h

Udruženje mladih Podgorica pokrenulo je peticiju protiv naplate parkinga u djelovima van centra Glavnog grada.

Kako se navodi na njihovoj Facebook stranici "parking mjesta ne smiju biti luksuz".

"Ne smijemo dozvoliti da nam naplaćuju parking ispred zgrada u kojima decenijama živimo", navode uz Udruženja mladih Podgorica.

Oni su na vozila postavljali letke na kojima piše: "Dosta je bilo stavljanja ruke u džep građana", "Naplata parkinga novi udar na džep građana".

"Skupština Glavnog grada je donijela Odluku o javnim parkiralištima, kojom se uređuju uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne djelatnosti upravljanja, održavanja, pružanja usluga i korišćenja javnih parkirališta. Ovim aktom se uređuje i način naplate naknade za korišćenje javnih parkirališta. Ovom odlukom se uređuje način naplate takse koja nikada nije uvedena propisom lokalne samouprave, što čini naplatu parkinga i nezakonitom i neustavnom".

"Način na koji se ove takse uvode i proširuju na druge djelove grada, pokazuje da se radi isključivo o uzimanju novca od osiromašenih građana. Izgovori o uvođenju reda u saobraćaju su potpuno neosnovani i ne predstavljaju razlog i opravdanje za naplatu parkinga, osim u centralnoj gradskoj zoni. Tendencija kojom se širi prostor na kome se naplaćuje parking pokazuje da se to čini isključivo sa motivom otimanja novca od građana, jer se naplata uvodi i u djelovima gdje još uvijek postoji dovoljno prostora za parkiranje", navodi se u saopštenju Udruženja mladih Podgorica.

Iz Udruženja su pozvali stanovnike Podgorice da potpišu inicijativu Skupštini Glavnog grada za ukidanje naplade parkinga, jer kako tvrde ona je uvedena "nezakonito i neustavno".

Građani će 15. i 16. maja peticiju moći da potpišu na nekoj od sledećih lokacija:

  • Ulica Meše Selimovića (blok 5) od 7.30 do 10 časova
  • Ulica Blaža Jovanovića (blok 5, preko puta Bazara) od 7.30 do 10
  • Ulica Velimira Terzića (blok 5, preko puta zgrade Normal Company) od 7.30 do 10
  • Ulica Moskovska (preko puta bivše Male pijace) od 7.30 do 12
  • Ulica Serdara Jola Piletića (ispred 5 Udovica) od 7.30 do 9
  • Ulica Svetozara Markovića (Ispred Plavog studentskog doma) od 9.30 do 12
  • Ulica Ivana Milutinovića (preko puta Sportskog centra) od 7.30 do 9
  • Ulica 13 jula (kod Osnovnog suda i Pravnog fakulteta) od 9.30 do 13
  • Ispred KBC–a od 13.30 do 15.30
  • Ispred tržnog centra Gintaš od 8 do 12

Galerija

Bonus video: