Država bez strategije o zaštiti domaćih proizvoda

„Još uvijek se država ne osvrće na ovo što mi radimo, niti to, po mom skromnom mišljenju, ikoga iz države to interesuje“
105 pregleda 2 komentar(a)
sajam suvenira, Mitja Drobnič, Foto: Vuk Lajović
sajam suvenira, Mitja Drobnič, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.05.2013. 18:47h

Jeftini kineski suveniri sa crnogorskim motivima, bukvalno su preplavili naše tržište, a sve više onih autentičnih domaćih rukotvoraca, entuzijasta i umjetnika, koji godinama unazad njeguju izvorni crnogrski suvenir, polako gube bitku.

„Država bi mogla da sredi stanje i da se zna šta je stvarni proizvođač, šta je autentični suvenir, a šta je Kina"

To je pokazala i ovogodišnja „„Berza suvenira 2013“ koja je u organizaciji NVO Civilni centar Crne Gore“ održana u bečićkom hotelu „Motenegro“.

„Još uvijek se država ne osvrće na ovo što mi radimo, niti to, po mom skromnom mišljenju, ikoga iz države to interesuje“, riječi su Veska Vešovića koji sa svojom suprugom Ljubinkom, punih sedam godina, sami osmišljavaju i izrađuju ručno suvenire-figurice starog Crnogorca i Crnogorske u narodnim nošnjama.

On navodi da je suvenir, usko vezan za turizam, te da bi iz toga razloga „neko trebalo da ima sluha“.

„Ne tražimo da nam država pomogne, ali barem da nam neke uslove poboljša, bilo u vidu plasiranja naših proizvoda, da stimuliše nas zanatlije povoljnim kreditnim linijama, čak i nekim poreskim olakšicama... Dolazimo u situaciju da se vrlo teško borimo sa suvenirima koji dolaze u ogrmnonim količinama iz Kine.

Svjedoci smo tih suvenira na svakom koraku, iako se ljudi predstavljaju da su neki proizvođaači. To je golim okom vidljivo. To možete i ovdje na ovom sajam uočiti, iako sam došao sa ubjeđenjem da će ovdje biti isključivo autentičnih proizvođača, nažalost, i ovdje imate kineskih suvenira.

U startu sam se razočarao, jer sam vidio da ima dosta izlagača sa kineskim proizvodima, na kojima je štampa urađena sa crnogorskim grbom i motivima. Ali materijali, jasno govore da je riječ o kineskim“, istakao je Vešović.

On je naglasio da sa takvom poplavom kvazi-suvenira, se teško boriti.

"Putovao sam svuda po Evropi, gdje su kisneki suveniri takođe dominantni"

„Prije svega tu smo u podređenom položaju kada je riječ o cijenama. To što radimo moja supruga i ja, to je nešto autentično, nešto originalno, sami dizajniramo, osmišljavamo, radimo. Djetinjstvo smo proveli na selu, i upravo su se ti motivi našli na figuricama. Svaki od ovih suvenira, ove figure su priče za sebe“, istakao je Vešović.

On je naveo da bi država mogla upravo da uvede red u toj poplavi raznih predmeta koji se prodaju kao suveniri.

„Država bi mogla da sredi stanje i da se zna šta je stvarni proizvođač, šta je autentični suvenir, a šta je Kina. U svim oblastima Kina zatvara domaću proizvodnju. Mi opstajemo uprkos svemu tome, vjerujem i da turisti sve više prepoznaju taj autentični suvenir.

Putovao sam svuda po Evropi, gdje su kisneki suveniri takođe dominantni. Možete poći u Pariz, London, Rim i donijećete suvenir sa motivima tih gradova, ali su svi izrađeni u Kini“, istako je Vešović.

„Berza suvenira 2013“ okupila je 40 izlagača i proizvođača. Portparolka Maja Leković kaže da se Civilni centar više od 10 godina bavi promovisanjem crnogorskih suvenira.

„Prateći interesovanja onih koji učestvuju na našim manifestacijama, naša vrata su bila otvorena i za veliki broj umjetničkih zanatalija, izrađivača nakita i ostalih rukotvorina. Ipak i dalje imamo namjeru da posebno skrećemo pažnju na sliku koju šaljemo u svijet, pa samim tim i da promovišemo one proizvođače koji prave autentične crnogorske suvenire“, kazala je Leković.

Bonus video: