Osveta Ljumoviću zbog podrške Vojvodićevoj?

Janko Ljumović nije izabran za redovnog profesora, sagovornici tvrde da je to neakademska odluka
486 pregleda 18 komentar(a)
Radmila Vojvović, Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvović, Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2018. 06:41h

Odluka Senata Univerziteta Crne Gore da ne izabere Janka Ljumovića za redovnog profesora nije akademska, već osvetnička, poručila je saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje Mira Popović.

Iako se nijedan od senatora tokom nedavne sjednice nije protivio izboru u više zvanje Ljumovića, bivši ministar kulture i narednih pet godina ostaće vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Formalno, razlog je dilema da li je produkcija umjetnička ili naučna disciplina, neformalno, Ljumović nije izabran u zvanje jer je tokom prošlogodišnje krize u vezi sa sjedištem Visoke medicinske škole iz Berana podržavao stavove bivše rektorke Radmile Vojvodić, zbog čega nije omiljen u Upravnom odboru na čijem je čelu Duško Bjelica.

Ljumović je nakon smjene Vojvodićeve podnio ostavku na funkciju ministra kulture.

“Senat nastavlja sa lošom praksom, pa se trenutno podobni olako promovišu u zvanja, a onima koji to nijesu se zaustavlja napredovanje u akademskoj karijeri. U tome je vrlo zaslužan i novi Naučni odbor koji se istakao podrškom za izbor u zvanje redovnog profesora Velimira Rakočevića, čije reference su bile upitne, ali je isto tako bio ‘uslužan’ da se Ljumoviću bez adekvatnog utemeljenja izbor onemogući”, poručila je Popovićeva.

Ljumović nije dobio podršku članova Senata, jer je njih desetak bilo uzdržano. Izvori “Vijesti” sa UCG navode

Senatu je prethodno dostavljeno “mišljenje Odbora da kandidat zadovoljava minimalne kriterijume za izbor u zvanje redovni profesor”.

Bivši predsjednik Naučnog odbora Vladimir Pešić kazao je “Vijestima” da su “iznošenjem dilema u mišljenju novi članovi Naučnog odbora dali alibi Senatu za krajnju odluku”.

“Trebalo je jasno reći da li se radi o naučnoj ili umjetničkoj disciplini, kao što je to svojevremeno učinio Naučni odbor, na čijem čelu sam bio, u vezi sa radovima dekana Pravnog fakulteta”, kazao je Pešić.

Popovićeva dodaje da je Naučni odbor izašao iz okvira nadležnosti jer nema pravo da ocjenjuje klasfikaciju oblasti, već da li su priložene reference adekvatne:“Važno je podsjetiti da postoji odluka Vijeća FDU kojom je oblast Pozorišne produkcije svrstana kao stručno-umjetnička, na koju se Odbor i poziva, pa samim tim mišljenje čini kontradiktornim i dirigovanim”.

Bonus video: