NLO iznad Podgorice?

Sa pozicije moje struke, odgovorno tvrdim da ovo nije astronomska pojava. Ono ima nepravilno kretanje, kazao je astronom Igor Dajković, nakon analize fotografija
846 pregleda 118 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2013. 10:01h

Iznad Podgorice je preksinoć oko 21 sat uočena neobična svijetleća pojava jarko narandžaste boje. Za svijetleće tijelo koje je u minut-dva naglo mijenjalo oblik i veličinu, pravce i brzinu kretanja i čitavo isijavalo jakom svjetlošću, što je sve posmatralo nekoliko kolega ispred redakcije “Vijesti” i kamerom zabilježio naš fotoreporter Zoran Đurić, stručnjaci za astronomiju i metereologiju nemaju objašnjenje.

Astronom Igor Dajković kaže da je siguran da se ne može raditi o čvrstom tijelu, makar ne o onome što su saznanja današnje nauke.

“Sa pozicije moje struke odgovorno mogu da tvrdim da ovo nije astronomska pojava. Ima nepravilno kretanje, a nijedno astronomsko tijelo na nebu, zvijezda koja je fiksna, planeta koja je fiksna ne može da ima ovakvo kretanje. Ni meteor nema takvo kretanje i kad krene, on više ne može tako mijenjati pravac kretanja”, tvrdi Dajković nakon što je analizirao fotografije.

On kaže da nijedno nebesko tijelo ne može da izazove ovakvu pojavu: “Ovakve pojave meteorolozi obično opisuju pojmom kuglastih munja. Opet i taj pojam je prilično nedefinisan i kao takav služi za razne interpretacije pa se govori da nešto što svijetli može da leti i na nekoliko metara od zemlje, lebdi u jednom mjestu, kreće se naprijed-nazad i slično”.

Čudni objekat primijetilo je više ljudi

Dajković podsjeća da se iznad Švedske godinama dešava pojava slična onoj koja je preksinoć uočena iznad Podgorice: “Naučnici su to posmatrali i utvrđeno je da se kreće ogromnim brzinama i da je vjerovatno riječ o elektricitetu. To je bilo nestalo nekoliko godina i čujem da se opet pojavilo i to se u javnosti najrazličitije interpretiralo - od vanzemaljaca, preko posjetilaca iz budućnosti do duhova onostranih. Naučnici su rekli da je riječ o mekom tijelu i elektricitetu, meteorolozi bi možda rekli da su kugličaste munje i to tako ostaje neobjašnjeno”.

Meteorolog Dušan Pavićević odbacuje mogućnost da je riječ o kuglastim munjama.

“Iako nikad nijesam vidio kugličastu ili loptastu munju, pomislio sam da je riječ o njoj. Ipak, one se obično vezuju za pojavu oluje, a nje preksinoć nije bilo”, kaže Pavićević.

Astronom tvrdi da nebesko tijelo ne može da izgleda ovako

On je konsultovao i kolege iz Zavoda za meteorologiju i seizmologiju: “Strčnjaci Zavoda za meteorologiju i seizmologiju nijesu preksinoć u Podgorici osmotrili nikavo sijevanje ili grmljavinu. Još je interesantnija činjenica da nikakve munje nije registrovao ni LINET sistem, najsavremeniji evropski sistem za detekciju munja. Jedna od antena tog sistema je postavljena i u Podgorici i ona pokriva područje od oko 200 km. Vrlo je čudno da ni taj izuzetno osjetljiv i precizan sistem nije ništa detektovao. Zbog toga je moguće da obrazloženje ove pojave, fenomena, treba potražiti izvan meteorologije”.

Meteorolozi ovakve pojave opisuju pojmom "kuglastih munja"

Pavićević je o neobičnoj pojavi obavijestio i stručnjaka za fiziku oblaka Mlađena Ćurića, profesora na Institutu za meteorologiju na beogradskom Fizičkom fakultetu.

“I profesor Ćurić kaže da misli da nije riječ o meteorološkoj pojavi”, ističe Pavićević.

Sa pozicije moje struke odgovorno mogu da tvrdim da ovo nije astronomska pojava. Ima nepravilno kretanje, a nijedno astronomsko tijelo ne može da ima ovakvo kretanje. Ni meteor nema takvo kretanje i kad krene, on više ne može tako mijenjati pravac kretanja, tvrdi astronom Igor Dajković nakon što je analizirao fotografije.

Dajković

Kako su piloti JNA jurili nepoznate letjelice iznad Jadrana

Ovo nije prvi put da je iznad ovih prostora uočena neobična leteća pojava. Prema tvrdnjama penzionisanog generala avijacije Blagoja Grahovca, piloti JNA 1975. nedjeljama su jurili ”vanzemaljce” iznad obale Jadrana, a te neidentifikovane pojave su dostizale brzinu od 2.000 kilometara na sat. Te neobične situacije opisane su u monografiji „172. avijacijski puk“ grupe autora, na čelu sa generalom u penziji – pilotom Đurom Stuparom.

“Letjelice su u jednom trenutku bile vidljive na radaru, da bi za sekund nestale, a mi smo ih i dalje vidjeli golim okom. Trideset sedam godina je prošlo, a ja kao profesionalac ne mogu da objasnim porijeklo ovih objekata”, ispričao je Grahovac, nekadašnji pomoćnik načelnika Generalštaba Jugoslavije za avijaciju, koji se, kako kaže, lično susreo sa NLO.

Prvi službeno opisan slučaj susreta borbenih lovaca JNA sa NLO predstavljen je u monografiji čiji je autor penzionisani general Jugoslovneskog ratnog vazduhoplovstva Zvonko Jurjević. “Lično sam pratio jedan objekat koji se kretao brzinom od oko 80 kilometara na čas, da bi za nekoliko sekundi uspio da ubrza na 2.000 kilometara. Pobjegao je u pravcu mora, ka Italiji, i nije bilo šanse da ga stignem, iako sam se i ja kretao nadzvučnom brzinom”, zapisao je Jurjević.

Agencija za kontrolu letjenja neće da se oglasi

U Agenciji za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) juče nije bilo moguće zvanično provjeriti da li je ta Agencija, prije dvije noći, između 21 i 21.20 časova registrovala bilo kakav leteći objekat na nebu iznad Crne Gore. Iz SMATSA nijesu odgovorili ni na pitanja ako je registrovan na kojoj je udaljenosti bio od zemlje, ali ni da li je u tom periodu ijedan avion sletio na crnogorske aerodrome ili sa njih uzletio.

Bez odgovora je ostalo i pitanje do koje visine SMATSA nadzire vazdušni prostor. Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", u tih dvadesetak minuta, nijedan avion nije sletio na crnogorske aerodrome, niti preletio naš vazdušni prostor.

Galerija

Bonus video: