Funcioneri i dalje krše Zakon: 18 službenika lažno prijavilo imovinu

Pojedini funkcioneri ne prikazuju promjenu u imovini preko 5.000 eura tokom godine
85 pregleda 0 komentar(a)
korupcija, novac, Foto: Shutterstock
korupcija, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2013. 16:11h

Komisija za sprječavanje sukoba interesa, nakon provjere imovinskih kartona, utvrdila je da 18 javnih službenika nije prijavilo tačno stanje njihove imovine.

Nakon pokretanja postupka od strane Komisije, javni funkcioneri su ispravili svoje podatake, ali je Komisija donijela odluke da je 11 državnih i sedam lokalnih funkcionera prekršilo Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Tako su prekršajni postupci pokrenuti protiv poslanika SDP-a Izeta Bralića, sudija Višeg suda u Podgorici Nenada Otaševića i Branke Bošković, sutkinje podgoričkog osnovnoh suda Natalije Boričić, zamjenice VDT Bijelo Polje Nade Bugarin, članice UO Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Milice Krgović, predsjednika UO Vodovod Bistrica Idriza Mahmutovića, predsjednika UO JP Parking servis Budva, Anta Deloika.

Kažnjeni su i glavna administratorka opštine Tivat Jovanke Laličić, glavni administrator u Plužinama Vladimir Knežević, vd dekana Farmaceutskog fakulteta i predsjednika UO Agencije za ljekove i medicinska sredstva Refik Zejnilović, kao i sekretar Sekretarijata za finansije Podgorice i člana Odbora direktora "Galenika Crna Gora" Miomir Jakšić.

Zakon nijesu poštovali ni član Odbora direktora Montefarma Davor Musić, vd direktorica Agencije za duvan Branislava Božović, direktor Osnovne škole "Trpezi" Berane Selmo Muhović, predsjednika UO JP Vodovod i kanalizacije Kotor Ilija Vujović, sutkinja Privrednog suda u Podgorici Jelka Drašković-Vojvodić, kao i sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomski razvoj Herceg Novi Radovan Božović.

Kako je saopšteno iz Komisije nakon sjednice, konstatovano je i da pojedini funkcioneri ne prikazuju promjenu u imovini preko 5.000 eura tokom godine, već to rade u godišnjem izvještaju, zbog čega je osam funkcionera prekršilo Zakon.

Komisija je takođe prihvatila inicijativu Radana Nikolića iz Podgorice protiv dr Miomira Anđića, glavnog prosvjetnog inspektora, ali nije precizirano o kakvoj se inicijativi radi.

Imovinski karton nije dostavilo 127 funkcionera

Komisija je konstatovala da je zbog nedostavljanja imovnog stanja za 2012. godinu donijeto 127 odluka za javne funkcionere koji krše Zakon i protiv istih je upućen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Radi se o isključivo državnim funkcionerima, među kojima 106 činovnika koje imenuje Vlada, 13 sudija, sedam službenika koje je imenovao Predsjednik i jedan državni tužilac.

Komisija je konstatovala da je od početka godine obrađeno i na sajt postavljeno imovno stanje za 2.384 javnih funkcionera ili 67 odsto od ukupnog broja javnih funkcionera.

Bonus video: