Uz pravu dramu, iseljeno makedonsko naselje u Tivtu

Stanarku Nadu Pantović koja se nakon burnih verbalnih protesta, pokušala politi benzinom, brzo su savladali policajci
401 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 13:23h

Nakon višešasovne akcije sudskih izvršitelja kojima je asisitirala policija, iseljenjem svih 14 porodica iz objekta nekadašnjeg makedonskog odmarališta u Tivtu stavljena je tačka na ta slučaj koji već godinama puni stupce štampe, ali i sudskih pisarnica po Crnoj Gori.

Sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Sanja Čakanović sprovela je u djelo pravosnažnu presudu tog suda koju su potvrdili Viši i Vrhovni sud Crne Gore, a po kojoj se 14 porodica sa oko 50-tak članova, koje su godinama živjele u objektu makedonskog odmarališta u Tivtu, moralo iseliti iz te zgrade, a ona predati vlasniku – podgoričkoj firmi „Vezuv“.

Prethodnih godina stanari od kojih je većina bespravno uselila u objekat makedonskog odmarališta u Ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu, sporili su način na koji je „Vezuv“ kupio taj objekat od njegovih originalnih vlasnika iz Makedonije, a potom su se i duže vrijeme preko sudova bezuspješno „natezali“ sa podgoričkom firmom.

Iseljenju su prisustvovali predstavnici „Vezuva“, radnici koje su oni angažovali za iznošenje stvari stanara i promjenu brava na stanovima, te security firme „Trag“ iz Podgorice, angažovane da preuzme čuvanje odmarališta nakon što ga napuste stanari.

Advokat „Vezuva“ Zoran Miljanić insistirao je da se deložacija sprovede odmah, ne prihvatajući apele stanara da im se ostavi dan ili dva vremena da sami iznesu svoje stvari. Troje od 14 tuženih stanara je dobrovoljno su sami predali ključeve predstavnicima „Vezuva“ i napustili objekat, dok su to drugi učinili nakon što su u „njihove“ stanove ušli sudski izvršitelji, popisali im stvari, a radnici ih počeli iznositi i tovariti u kamione.

Preko balkona do zabarikadiranog mladića

Izvršitelje i sutkinju Čakanović nijesu spriječili ni žustri protesti i primjedbe advokata stanara Ratka Pantovića koji je zahtijevao da se iseljenje zaustavi jer je podnio zahtjev za izuzaće sutkinje Čakanović i predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, dr Branka Vučkovića. Čakanović mu je na to predala najnovije riješenje Višeg suda u Podgorici koji je kao neosnovan, odbio takav Pantovičev zahtjev, na što je on ukazao na formalnu grešku u tom riješenju gdje se navodi da se „odbija zahtjev za izuzećem izvršnih dužnika“, a ne sudija što je on tražio.

„Ako nastavite sa ovakvim pravnim nasiljem i nakon ovih i ovakvih grešaka u postupku, ja ću protiv Vas podnijeti krivičnu prijavu. Očito nekome jako gori pod nogama da se ovo što prije završi i da se ovi ljudi istjeraju na ulicu.Socijalna služba nije napravila izvještaj kako se ovo iseljavanje odražava na brojna maloljetnja lica koja ovdje žive, a što je po zakonu, bila dužna napraviti“, kazao je Pantović sutkinji Čakanović na što se ona nije obazirala.

Zahvajujući osmišljenoj i dobro koordiniranoj akciji više od 40 uniformisanih i policajaca u civilu, koji su se pojavili da asistiraju sudsksim izvtršiteljima, a koje je predvodio novi šef tivatske policije Mićo Radović, izjegnute su nemile scene kakvih je bilo prije mjesec dana, prilikom prethodnog bezuspješno pokušaja iseljenja. Iako su neki od stanara prijetili da će se zapaliti i imali već pripremljene krpe nalivene benzinom i bidone sa gorivom, policija je uspjela da ukloni tu prijetnju, a stanarku Nadu Pantović, koja se nakon burnih verbalnih protesta pokušala politi benzinom, brzo su savladali policajci, ubacili u „maricu“ i priveli u zgradu tivatske policije.

Bilo posla i za ljekarsku ekipu

Zbog stresa nekolicini mahom starijih stanara je pozlilo, pa je u par navrata intervenisala i ekipa Hitne pomoći koja je cijelo vrijeme trajanja akcije bila na terenu. U pripravnosti su bili i vatrogasci sa dva protivpožarna vozila, a intervenisali su postavljanjem skala preko kojih su se kroz balkonska vrata na prvi sprat popeli advokat Pantović, policajci i vatrogasci kako bi smirili maloljetnog V.P. koji se zabarikadirao u stanu i koga je veoma uznemirila činjenica da je policija privela njegovu majku Nadu. Nakon toga, situacija se smirila i stanari su – ko voljom, ko uz proteste, suze i negodovanja, napustili zgradu.

Čitavu akciju zbog koje je ulica Blaža Jovanovića ispred upravne zgrade kompanje Porto Montenegro, bila blokirana za saobraćaj, pratili su brojni građani, ali i turisti koji su sa zanimanjem zastajkivali i gledali nemile scene.

Kako se čulo, stanari od kojih su većina radnici HTP „Mimoza“ koji čekaju na dobijanje stanova u novoj zgradi koju u Tivtu gradi Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, mogu računati na pomoć Opštine u pronalaženju privremenog riješenja dok im ne bude završen njihov sopstveni krov nad glavom.

Inače, oronula zgrada makedonskog odmarališta i plac od oko hiljadu kvadrata na kome se ona nalazi, obuhvaćeni su studijom lokacije „Arsenal – Porto Montenegro“ po kojoj je na tom mjestu predvidjena je gradnja elitnih stanova za prodaju na tržištu.

Galerija

Bonus video: