Nema vrlodobrog đaka u odjeljenju

“Šalje se loša poruka drugoj djeci, srozava se status prosvjetnih radnika… društvo na kraju gubi sa svih strana”, smatraju iz udruženja “Roditelji”
1125 pregleda 31 komentar(a)
OŠ Štampar Makarije, Foto: Zoran Đurić
OŠ Štampar Makarije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.07.2018. 19:11h

Odličnim uspjehom, nedavno okončanu školsku godinu, završili su svi đaci jednog odjeljenja, njih tridesetak u podgoričkoj školi.

Svi učenici jednog od odjeljenja četvrtog razreda u podgoričkoj Osnovnoj školi “Štampar Makarije” postigli su odličan uspjeh, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Direktorica OŠ “Štampar Makarija” Milica Stanković nije željela ni da potvrdi, ali ni da negira tačnost ove informacije, navodeći da je na odmoru i da ne želi da komentariše. Na pitanja upućena upravi škole, “Vijesti” nisu dobile odgovor.

Ova podgorička škola jedna je od najvećih u glavnom gradu, a na kraju školske godine u njoj je bilo najviše učenika kojima je dodijeljena diploma “Luča”, njih 47.

Pedagog Radoje Novović smatra da ovakav način ocjenjivanja nije realan, te da nije u pitanju kriterijumsko ocjenjivanje.

“Različiti su razlozi za ovakvo stanje. Tu ima prepisivanja ocjena iz prethodnih razreda”, navodi Novović jedan od razloga.

Novović ocjenjuje da realnom stanju ne odgovora činjenica da u jednoj generaciji škole bude 30 odsto nosilaca diplome “Luča”. Objektivno stanje i znanje učenika vrednuje se na međunarodnom testiranju znanja, poput PISA testova gdje su rezultati naših učenika prilično loši i, prema mišljenju Novovića, pokazuju da samo oko 1 odsto učenika zaslužuje “Luču”.

“Slabije rezultate učenici pokazuju i na eksternim provjerama znanja”, dodaje Novović.

Iz NVO “Roditelji” smatraju da je “potpuno neprirodno” da svi učenici jednog odjeljenja postignu odličan uspjeh.

“To da su sva djeca u jednom odjeljenju odlični đaci, ako je tako, potpuno je nerealno. Kada se djeca upisuju u školu, pedagozi/psiholozi ih testiraju i na osnovu testiranja formiraju odjeljenja. Tada se upravo i vodi računa, između ostalog, i o potencijalima djece, i na osnovu toga pokušava napraviti ravnomjerna raspodjela. S tog aspekta je takav rezultat odjeljenja vrlo problematičan”, navode iz ove organizacije.

Smatraju i da je broj nosilaca diplome “Luča” svake godine “zabrinjavajuće veliki”.

“Nemoguće je da je prije 20 godina u jednoj generaciji škole bilo 5-6 lučonoša, a sada 47 ili 35…”, saopšteno je iz udruženja “Roditelja”.

Dodaju da je opštepoznato koliki su pritisci i na kakve se načine interveniše da bi djeca imala mnogo boji uspjeh nego što zaslužuju.

“To je vrlo opasno i mora se hitno zaustaviti, jer ne vodi ničemu dobrom. Niti se djetetu pomaže, šalje se loša poruka drugoj djeci, srozava se status prosvjetnih radnika… društvo na kraju gubi sa svih strana. Tome se mora stati na put, a sistem obrazovanja treba da jasno poruči da to nije dozvoljeno”, ističu iz ovog udruženja”.

Novović ukazuje da se stanje može promijeniti edukacijom nastavnog kadra.

“Potrebna su stručna usavršavanja profesora. Moraju postojati kriterijumi, te se ponavljanje naučenog mora nagraditi manjom ocjenom od one u kojoj se od učenika očekuje da znanje primjeni”, zaključuje Novović.

Učenici koji vrijedno uče su razočarani

Đaci različito reaguju na ovakav način ocjenjivanja. Novović navodi da su učenici koji se tokom školske godine trude i naporno rade za najveću ocjenu, razočarani i ljuti zbog toga što neko, ko nije uložio veliki trud i zaslužio ocjenu, bude nagrađen istom ocjenom.

Drugi učenici koriste trenutno stanje i očekuju da će biti nagrađeni bez ulaganja posebnog truda, dok treći uče na onaj način koji nastavnik od njega očekuje.

Bonus video: